latinica  ћирилица
15/06/2021 |  19:09 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Zgrada UIO nije kupljena, ponuđač još nije izabran (VIDEO)

Poslanici Predstavničkog doma BiH nasjeli su na primjer manipulacije govornicom PDP-ovog Branislava Borenovića i obavezali Savjet ministara da u roku od sedam dana donese odluku kojom se poništava postupak javne nabavke, koji je objavila Uprava za indirektno oporezivanje, za kupovinu poslovnog objekta u Banjaluci.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH - Foto: arhiv
Uprava za indirektno oporezivanje BiHFoto: arhiv

RTRS je provjerio - postupak javne nabavke nije okončan, a kako se na posljednji, od četiri javna poziva od 2014. godine, javio samo jedan ponuđač sa ponudom znatno većom od raspoloživih sredstava, Uprava je o tome obavijestila Savjet ministara.

U posjed PDP-a očigledno je dospio Zahtjev UIO za osiguranje dodatnih sredstava za trajno rješavanje poslovnog objekta za smještaj zaposlenih u centralnoj kancelariji i Regionalnom centru Banjaluka upućen Savjetu ministara. U pismu su podsjetili da osiguranih 38 miliona za kupovinu objekta nije dovoljno, jer im je nakon četiri tendera od 2014. ponuđen samo jedan objekat vrijedan oko 98 miliona. Borenović tvrdi da zna i čija je to ponuda.

- Pristigla je samo jedna ponuda i gle čuda - od kuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH - kaže Borenović.

Na pomen kuma, stigla je nesumnjiva podrška Borenovićevoj inicijativi od SDA.

- To je vrlo simptomatično, objeručke ćemo prihvatiti zaključak kojim se traži obustava procesa. Očigledno da su se mnogi ugradili - rekao je poslanik ove stranke Šemsudin Mehmedović.

Na moguću manipulaciju govornicom upozoravali su iz SNSD-a. Predsjedavajuća Kluba poslanika ove stranke Snježana Novaković Bursać sumnja u vjerodostojnost podataka koje je Borenović iznio.

- Ukoliko je tačno što Borenović govori, javna nabavka ne može biti ni provedena - ističe ona.

Slična upozorenja stiglasu i iz HDZ-a.

- Iznesen je podatak da je UIO prihvatila ponudu skuplju za 60 miliona KM. Nemate iinformacije, osim da vjerujete kolegi Borenoviću - rekao je Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a.

A oni koji jesu povjerovali Borenoviću za sedam dana moći će da dobiju i zvaničnu informaciju da ponuđač još nije izabran.

- Zgrada nije kupljena, cijeli postupak još nije završen, ne postoji bilo kakav ugovor u pravcu kupovine te zgrade. Uprava će postupiti u skladu sa odlukom Savjeta ministara - rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO.

Zahtjev UIO za osiguranje dodatnih sredstava za trajno rješavanje poslovnog objekta za smještaj zaposlenih u centralnoj kancelarijii i Regionalnom centru Banjaluka zasnovan je na povećanju cijena nekretnina od 2014, kada su osigurana sredstva. Cijena pomenute nekretnine samo ilustruje tu činjenicu, navode iz Uprave i podsjećaju da je oko 7.000 zaposleniih raspoređeno na četiri lokacije i da to otežava njihov rad.