latinica  ћирилица
15/06/2021 |  20:18 ⇒ 20:54 | Autor: SRNA

"Za budućnost Crne Gore": Iz Rezolucije brisati riječi "genocid"

Poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Ujedinjene Crna Gora i Radničke partije podnijeli su amandmane na Prijedlog rezolucije o Srebrenici iz kojeg se briše riječ "genocid".
Parlament Crne Gore (foto: Savo Prelević) -
Parlament Crne Gore (foto: Savo Prelević)

U jednom od amandmana predviđeno je brisanje riječi "genocid u Srebrenici" i dodavanje riječi "zločinima na prostoru BiH i cijele bivše Јugoslavije", pa bi naziv prijedloga rezolucije glasio "Rezolucija o zločinima na prostoru BiH i cijele bivše Јugoslavije".

Kako je obrazloženo, ovim amandmanima se osuđuju svi zločini na teritoriji BiH i čitave bivše Јugoslavije sa punim pijetetom prema svim žrtvama i konstatuje se da su svi ljudi jednaki pred zakonom, ne želeći da se pravi razlika između žrtava.

Tim amandmanima se najoštrije osuđuju svi zločini počinjeni tokom građanskih ratova u bivšoj Јugoslaviji, te ohrabruju nadležne institucije u procesuiranju odgovornih za ratne zločine počinjene na teritoriji Crne Gore za navedeni period.

Prošle sedmice amandmane su podnijele i Demokrate, ali se u njima u prvi plan stavlja "genocid" u Srebrenici, pa onda svi ostali zločini na području bivše Јugoslavije.

U amandmanu dva Demokrate su tražile da se promijeni prvobitni naziv rezolucije i da glasi "Rezolucija o genocidu u Srebrenici i drugim zločinima na prostoru bivše Јugoslavije".