latinica  ћирилица
15/06/2021 |  21:03 ⇒ 22:14 | Autor: RTRS

Završen samit: Amerika se vratila

U Briselu je održan samit Evropske unije i Sjedinjenih Država, prvi od 2014. godine. Namjera je da se okonča trgovinski rat koji je izbio tokom mandata predsjednika Donalda Trampa.
Ursula fon der Lajen i DŽozef Bajden (Foto: aa.com.tr) -
Ursula fon der Lajen i DŽozef Bajden (Foto: aa.com.tr)

Amerika se vratila, izjavio je DŽozef Bajden, predsjednik SAD tokom samita sa liderima EU. Cilj ovog samita je resetovanje odnosa u transatlantskom sporu u prethodne četiri godine, kao i popuštanje napetosti nakon četiri godine administracije Donalda Trampa, koji je imao znatno drugačiji odnos prema EU.

Bajden je rekao da ima odlične odnose sa NATO i Evropskom unijom, znatno drugačije od svog prethodnika.

Prvi konkretan rezultat samita je uspostavljanje zajedničkog trgovinskog i tehnološkog savjeta EU i SAD. To je uslijedilo nakon dogovora o okončanju 17 godina dugog spora zbog subvencija konkurentnim proizvođačima aviona Boingu u SAD i Erbasu u EU. Dvije strane saglasile su se da subvencije budu zamrznute na period od pet godina.

- Želimo da proširimo naše trgovinske odnose i investicije, ali i da izbjegnemo nove neopravdane tehničke barijere i kako da sarađujemo na područjima digitalne tehnologije - izjavila je Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije. 

Neizbježna tema bili su i odnosi prema Rusiji, a uoči sutrašnjeg susreta ruskog i američkog predsjednika.

- Rusija je najveći susjed EU. Moramo da kažemo da su odnosi EU i Rusije u ovom trenutku u negativnoj fazi. Voljeli bismo da budu malo više predvidljivi - rekla je predsjednica Evropske komisije.

Američki predsjednik, DŽozef Bajden i ruski Vladimir Putin, sastaće se sutra u Ženevi na sastanku koji bi, prema Kremlju, trebalo da traje između četiri i pet časova. Samit će početi u 13.00 časova po srednjoevropskom vremenu u vili La Granž.