latinica  ћирилица
16/06/2021 |  08:29 ⇒ 08:35 | Autor: sputniknews.com

Eksplodirao automobil-bomba u vojnoj bazi u Kolumbiji, ima povrijeđenih (VIDEO)

Dvije jake eksplozije dogodile su se u vojnoj bazi u kolumbijskom gradu Kukuti, a u njima je povrijeđeno 36 ljudi, od kojih dvoje civila.
Eksplozija u Kolumbiji - Foto: RTRS
Eksplozija u KolumbijiFoto: RTRS

Kolumbijski ministar odbrane Dijego Molano potvrdio je da je eksplodirao automobil-bomba u bazi 30. brigade kolumbijske armije.

Kako je dodao, od 36 povrijeđenih, troje je u teškom stanju.

Molano je nazvao napad "terorističkim aktom" i objasnio da su dva muškarca ušla u bazi bijelim "Tojotinim" pik-apom, predstavljajući se kao zvaničnici i da su oni podmetnuli eksploziju, prenio je RT.

Odgovornost za napad još niko nije preuzeo, a Molano je rekao kako je početna hipoteza da su napad izveli pripadnici pobunjeničke ljevičarske Nacionalne oslobodilačke armije, te da su pod sumnjom i "disidenti iz same vojske".

​Snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama pokazuju veoma jaku eksploziju, koja je oštetila ne samo bazu, već i zgrade u obližnjem naselju.

Kolumbijski predsjednik Ivan Duke kazao je da je naredio Ministarstvu odbrane da započne hitnu istragu.

Iako je primirje između kolumbijske Vlade i brojnih naoružanih frakcija koje sukobljavaju decenijama, potpisano još 2016. godine, u ovoj zemlji se događaju povremeni napadi na vojsku i policiju.

Posljednja eksplozija u Kukuti dogodila se usred antivladinih demonstracija koje traju još od aprila i u kojima je do sada poginulo 50 ljudi.