latinica  ћирилица
16/06/2021 |  09:23 ⇒ 09:23 | Autor: SRNA

Drecun: Kurti u Briselu pokušao da "Preševsko pitanje" uključi u dijalog

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti u Briselu izveo opasan politički manevar i pokušao na mala vrata da u dijalog Beograda i Prištine uvede pitanje statusa Albanaca i Bošnjaka na jugu Srbije.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

On je naglasio da je Kurti otvoreni velikoalbanski separatista i otvoreni nacionalista koji ima jaku zaleđinu i zato nastupa na način kako je to učinio juče u Briselu.

- Gdje je juče bio dnevni red sastanka? Nije ga bilo. On je došao da ispostavi zahtjeve i da provocira - rekao je Drecun.

On je naglasio da je ekstremistička retorika albanskih političara uslovila veliki broj incidenata u srpskim sredinama od početka godine, a da Srbija nikako ne smije da nasjeda na provokacije, već će nastaviti da razgovara.

- Mi ne možemo da kažemo - nećemo da razgovaramo. Da ne bismo dali prostora za ekstremne ideje, poput one da stave sjever pod kontrolu svojih bezbjednosnih snaga i slično, ne smemo da nasjednemo na provokaciju, da Srbi prekinu dogovore - rekao je on za Televiziju "Pink".

Drecun je dodao da će Srbija na narednom sastanku sa Prištinom morati otvoriti niz novih pitanja, među kojim je pitanje obaveznog služenja vojnog roka na Kosovu zbog Srba koji bi tim bili obuhvaćeni, o tome šta bi se desilo ako bi se te snage pojavile na sjeveru Kosmeta ili uključili u obezbjeđenje srpskih svetinja.

- Kurti neće da razgovara. On hoće da mi priznamo Kosovo i da on nas prizna, a pri tom radi šta hoće i ne poštuje ni sopstveni Ustav - rekao je Drecun.

On je najavio da će Odbor za Kosovo i Metohiju u petak imati ozbiljnu analizu situacije na Kosmetu i o onom što se dešavalo u Briselu.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine doživio je juče fijasko jer je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti na sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem došao sa nizom zahtjeva, među kojima je bilo i to da Beograd prizna samoproglašeno Kosovo, a pri tom je jasno stavio do znanje da Kosovo ne planira da ispuni bilo šta što je ranije dogovoreno.

Nastavak dijaloga najavljen je za kraj jula.