latinica  ћирилица
16/06/2021 |  10:01 | Autor: SRNA

Ivetić: Usvojiti izmjene, da Srbi konačno postanu konstitutivni

Odbornik u Skupštini Posavskog kantona Damir Ivetić pozvao je kantonalnu Vladu da sutra usvoji pripremljene izmjene Ustava, što je ocijenio kao veliki korak ka tome da Srbi postanu konstitutivan narod u ovom kantonu.
Damir Ivetić - Foto: SRNA
Damir IvetićFoto: SRNA

- Očekujemo da Srbi konačno budu konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH. Konstitutivost samo na papiru ne znači puno, ali to povlači druge benefite da se otvori mogućnost zapošljavanja Srba u Posavskom kantonu ali i da bar jedno ministarstvo pripadne Srbima - rekao je Ivetić za Srnu.

Ivetić, koji je i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Odžak, kaže da bi konstitutivnost Srba u Posavskom kantonu omogućila i djeci srpske nacionalnosti izučavanje maternjeg jezika i ćirilice.

On je naglasio da bi tim izmjenama Ustava u školama u Posavskom kantonu prvi put bilo omogućeno izučavanja ćirilice, čega do sada nije bilo.

- Na kraju školske godine djeci se samo preda dokument da se izjasne koji su jezik izučavali. Moje dijete se do sada izjašnjavalo da je izučavalo hrvatski jezik, što je za jednog roditelja Srbina poražavajuće i ponižavajuće - ističe Ivetić.

On podsjeća da je bilo nekoliko neuspješnih pokušaja promjena Ustava koji datiraju još iz 1996. godine i koji, osim što ne poznaju Srbe kao konstitutivni narod, imaju niz nelogičnosti.

Ivetić je izrazio zahvalnost SNSD-u i HDZ-u BiH što su doveli do ovog koraka ka ostvarivanju konstitutivnosti za Srbe u Posavskom, ali i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Promjene odredaba Ustava u Posavskom, i još nekim kantonima, prije nekog vremena naložio je Ustavni sud Federacije BiH.