latinica  ћирилица
16/06/2021 |  10:07 ⇒ 17/06/2021 | 06:55 | Autor: RTRS

Dodik, Komšić i DŽaferović u Antaliji; Ekipa RTRS-a prati dešavanja (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Željko Komšić i Šefik DŽaferović naredna tri dana borave u Turskoj.

Sutra učestvuju na Samitu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, a potom i na Antalija diplomatskom forumu.

Na marginama Foruma, sastaće se sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom.

Predviđen je i sastanak sa predsjednikom Turske Redžepom Erdoganom.

Nema najave o konkretnijim temama o kojima će biti razgovarano na Samitu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, ali se pretpostavlja da će, kao i na prethodnih nekoliko samita, biti riječi i o dijalogu Beograda i Prištine, nezvaničnim dokumentima u kojima se pominje mogućnost prekrajanja granica radi rješavanja regionalnih problema, ali i o BiH.

Sve ove teme opteretile su regionalne odnose i bile su, u potpunosti ili djelimično, i tema Samita Brdo-Brioni, Samita u Tirani, ali i NATO samita u Briselu.

Antalija diplomatski forum počinje u petak. To je veliki međunarodni događaj na kojem učestvuje više od 10 šefova država i više od 40 šefova diplomatija, ali je on fokusiran prevashodno na diplomatiju.

Tema je inovativna diplomatija, a u fokusu je Afrika, premda će biti održan i jedan panel koji se odnosi na Balkan i mogućost pronalaženja dodatnih načina saradnje. Taj forum će biti prilika za susrete predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH na marginama, a najavljena su dva - sa turskim predsjednikom i šefom evropske diplomatije.

Ekipa RTRS-a prati dešavanja u Antaliji.