latinica  ћирилица
16/06/2021 |  11:22 ⇒ 11:24 | Autor: SRNA

Avganistanci optuženi za krijumačenje migranata

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljana Avganistana Kamrana Zakila i Darviša Zainulaha zbog krijumčarenja migranata iz Srbije u BiH.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Optuženi se terete da su, djelujući zajednički i u dogovoru radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, organizovali, omogućili i lično učestvovali u krijumčarenju veće grupe ilegalnih migranata iz Srbije na teritoriju BiH preko vodene granice na rijeci Drini, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su državljani Avganistana 23. aprila na području Kozluka u noćnim časovima prevezli čamcem 11 ilegalnih migranata sa područja Srbije u BiH, nakon čega su ih otkrili i uhapsili pripadnici Granične policije BiH.

U grupi ilegalnih migranata bili su državljani Pakistana, Avganistana, Sudana, Eritreje i Togoa, koji nisu posjedovali dokumente za zakonit ulazak i boravak u BiH, a koji su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.

Optuženi se terete da su prevozili krijumčarena lica u BiH na način kojim se ugrožava njihov život i bezbjednost, čime su počinili krivično djelo krijumčarenja lica.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.