latinica  ћирилица
16/06/2021 |  11:29 | Autor: SRNA

Petričević: Prva bescarinska poslovna zona do kraja godine

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević najavio je da će, sinhronizacijom rada Vlade Srpske i opštine Bratunac, biti pokrenut rad prve bescarinske poslovne zone u Republici Srpskoj kod novog graničnog prelaza sa Srbijom u bratunačkoj opštini.
Vjekoslav Petričević - Foto: RTRS
Vjekoslav PetričevićFoto: RTRS

- Zajedničkim radom i zaključcima Vlade Republike Srpske i Srbije obezbijediće se uređenje infrastrukture u budućoj poslovnoj zoni. Na tom pitanju ćemo intenzivno raditi i očekujemo prvu privrednu aktivnost u toj zoni krajem godine - rekao je Petričević novinarima u Bratuncu nakon sastanka sa načelnikom ove opštine Srđanom Rankićem.

On je ocijenio da će otvaranjem slobodne poslovne zone biti iskorišteni svi benefiti opštine Bratunac u smislu njenog položaja, te dobrih odnosa i saradnje sa susjednim opštinama u Republici Srpskoj i Srbiji, dodajući da će se ova aktivnost realizovati u okviru projekta "Podrinje" koji će zajednički finansirati Vlade Srpske i Srbije.

Petričević je pohvalio proaktivnan odnos nove opštinske administracije prema svim pitanjima i aktivnostima na području ove lokalne zajednice.

Rankić je zahvalio ministru Petričeviću na posjeti i podršci aktivnostima koje se vode na izgradnji i otvaranju bescarinske poslovne zone kod mosta na Drini i graničnog prelaza "Bratoljub" između Bratunca i Ljubovije.

On je objasnio da je urađen značajan administrativni dio posla u okviru priprema za otvaranje slobodne industrijske zone.

- Izvršili smo izmjenu regulacionog plana područja na kojem će se graditi industrijska zona, urađena je studija ekonomske opravdanosti, te određeni elaborati i idejni projekti prema utvrđenoj dinamici. Nastavljamo aktivnosti da bismo do kraja godine već imali prve privredne subjekte u slobodnoj zoni - rekao je Rankić.