latinica  ћирилица
16/06/2021 |  12:31 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

U Beogradu predstavljena knjiga "Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije"

U Beogradu je predstavljena knjiga "Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije", ambasadora Srbije u Atini Dušana Spasojevića.
Dušan Spasojević "Grčka" (Foto: beta.rs) -
Dušan Spasojević "Grčka" (Foto: beta.rs)

To je prva knjiga na srpskom jeziku koje se bavi temom današnje Grčke, temeljima na kojima je uspostavljena moderna grčka država i stvoren nacionalni identitet savremenih Grka.

Knjiga ambasadora Spasojevića poseban naglasak poklanja patnjama Srba s prostora Republike Srpske pod osmanskim jarmom, koji su dijelili istu sudbinu kao i Grci, a naročito poređenjima Krita, Hercegovine i Crne Gore, kao najčvršćih i najnepokornijih ustaničkih uporišta protiv turske okupacije na Balkanskom posluostrvu.

Nastala je kao plod višegodišnjeg predanog rada, koji je podrazumijevao istraživanje opsežne arhivske građe i literature, uključujući i grčku, čiji jezik autor govori.

Knjiga, čiji su recenzenti trojica uglednih istoričara, profesori beogradskog i solunskog univerziteta Milan Ristović i Spiridon Sfetas i direktor Instituta za noviju istoriju dr Mile Bjelajac, dolazi na dvjestotu godišnjicu početka borbe za oslobođenje Grka od turske okupacije.

U zajedničkom predgovoru knjizi prof. Milan Ristović i prof. Spiridon Sfetas navode da "Spasojević, pažljivo rasplićući klupko događaja, uticaja, ličnosti, uvodi čitaoca u složen splet suprotstavljenih odnosa velikih evropskih sila po pitanju politike prema Osmanskom carstvu, toku i koncepcijama ustanka, ulozi u pružanju podrške grčkim ustanicima kao i njihovim dugotrajnim uticajima koji su od prvih dana postojanja mlade Helenske kraljevine podgrijevali unutrašnje podjele i sukobe".

Pisci predgovora podvlače da autor "ubjedljivo prikazuje borbu, ustaničke pobjede i poraze, sukobe njenih vođa prvenstva i vlasti, dajući i biografski precizno iscrtane likove ključnih ličnosti", te da "ukazuje na povezanost srpskog i grčkog pokreta, međusobne veze i uticaje, ali i njihove različite puteve i osobenosti i dinamike", "Ovo je knjiga enciklopedijske inspiracije", mišljenja je novinar i pisac Radivoj Cvetićanin, koji ističe da Spasojević "kao i njegov veliki uzor Slobodan Јovanović istoriju doživljava kao savršenu, veliku priču“, te da je "takvu zapravo
ispričao ovdje".

Politikin kolumnista Boško Јakšić ocijenjuje da je obilje građe Spasojević savladao "istoričarski detaljno i spisateljski jasno i lako" i dao "dragocjeni doprinos istorijama Grčke, Srbije, Balkana i Evrope". Istoričar dr Mile Bjelajac smatra da "ambasador Spasojević svojom lijepo pisanom knjigom svakom Srbinu namerniku, turisti ili novinaru, približava svaki dio Grčke na poseban način, a da istorija velikog ustanka i početaka nezavisnosti pred čitaocima nenametljivo stvara i sliku naše vlastite istorije trpljenja pod turskom vladavinom".

- Srbi vole, ali ne poznaju Grke - kaže prof. dr Darko Tanasković u svom osvrtu na knjigu, a ona će svakako doprinijeti prevazilaženju te okolnosti. Prema njegovim riječima, Spasojević nam je "darovao mnogo više od pouzdanog vodiča kroz razdoblje u kome su stvorene grčka država i moderna nacija, darovao nam je dragocjeno epistemološko polazište za ozbiljnu karakterologiju Grka".

Autor knjige "Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije", Dušan Spasojević je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, a magistrirao međunarodne odnose na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka. Između 2000. i 2013. godine obavljao je dužnosti šefa Kabineta saveznog ministra unutrašnjih poslova, spoljnopolitičkog savjetnika predsjednika Republike, pomoćnika ministra i državnog sekretara odbrane, kao i ambasadora Srbije u Turskoj.

Od 2016. godine je ambasador Srbije  u Grčkoj. 

Knjiga o Grčkoj ima 416 strana, opremljena je bogatim naučnom aparatom, najprobranijim ilustracijama i izuzetno korisnim, specijalno za nju izrađenim geografskim mapama, koje vijerno odslikavaju istorijske procese. Riječ je o posebnom izdanju u zajedničkom poduhvatu izdavačke kuće Čigoja štampa, Instituta za noviju istoriju, Instituta za evropske studije i Fondacije Šaper.

Knjiga će biti dostupna u svim bolje snabdjevenim knjižarama u Srbiji, Crnoj Gori I Repubici Srpskoj.