latinica  ћирилица
16/06/2021 |  12:59 ⇒ 13:05 | Autor: Telegraf

Kada će Hrvatska proglasiti kraj epidemije virusa korona?

Dan nakon što je Slovenija zvanično objavila kraj epidemije virusa korona, hrvatski mediji istražuju kada bi se to moglo dogoditi u Hrvatskoj, a ministar zdravlja Vili Beroš poručuje da za sada to ne planiraju.

Beroš za hrvatski portal Index kaže da i dalje treba biti na oprezu jer epidemija tinja, a negdje i raste.

Hrvatska, rekao je Beroš, za sada ne planira da proglasi kraj epidemije.

- Svuda u svijetu epidemija kovida-19 još tinja, a postoje i zemlje poput Velike Britanije, Čilea i Rusije koje bilježe porast broja novozaraženih - rekao je Beroš.

Misli da i dalje treba biti oprezan i da treba vidjeti šta o tome kažu stručnjaci u hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo.

Iz Zavoda su poručili da se kraj epidemije proglašava kada slučajevi postanu endemski.

Proglašavanje kraja epidemije u Sloveniji, kazali su, neće podstaći Htvatsku da isto to učini.

- Vodeći se stručnim promišljanjima, kraj epidemije uključuje ne samo pad učestalosti bolesti i pridruženih smrtnih slučajeva, već i ukidanje javnozdravstvenih mjera i s njima povezanih geopolitičkih, društvenih i ekonomskih ograničenja - rekli su Indeksu u HZЈZ.

Pojasnili su i da detaljna istraživanja koja su sprovedena pokazuju da epidemije ne prestaju iznenada.

- Češće se proglašava kraj epidemije kada bolest padne na endemski nivo, kada nova bolest u određenom društvu postane prihvaćena kao dio normalnog života. Kako se još ne nalazimo u toj fazi, nismo usmjereni na proglašenje kraja epidemije već na postupno popuštanje epidemioloških mjera i što veću vakcinaciju građana - kažu iz HZЈZ.