latinica  ћирилица
16/06/2021 |  13:11 | Autor: SRNA

"Određene poslaničke inicijative nisu vezane za nadležnost Savjeta ministara"

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija ukazao je poslanicima i delegatima tokom zajedničke sjednice oba doma parlamenta BiH da određen broj poslaničkih inicijativa nije konkretno vezan za nadležnosti zajedničkih institucija ili da u njima ima elemenata prenosa nadležnosti.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

- Neki pravnici upozoravaju na činjenicu da bi te inicijative trebalo da se potvrde i u drugom domu i onda idu pred Savjet ministara - rekao je Tegeltija, odgovarajući na delegatsko pitanje Dušanke Majkić kako će se Savjet ministra odrediti prema neustavnim inicijativama poslanika Predstavničkog doma i koji su mehanizmi na raspolaganju da se spriječe ovakve inicijative.

On je upozorio da je bilo mnogih inicijativa koje nisu bile u nadležnosti Savjeta ministara, te da je bilo i inicijativa koje imaju elemente prenosa nadležnosti.

- Praksa je pokazala da kada se to radi u samo jednom domu teško dobije podršku u drugom domu. Dok se ne promijeni praksa Savjet ministara mora da radi kao i do sada, da svaku inicijativu koja dođe iz Predstavničkog i Doma naroda razmatra, te zaduži resorna ministarstva i agencije da pripreme zakonsko rješenje ili odluku, u zavisnosti od inicijative - rekao je Tegeltija.

On je naglasio da je 60 poslaničkih i delegatskih inicijativa koje su bile do sada veliko opterećenje jer se odnose na relativno mali broj ministarstava.

- Ministarstva teško mogu to da ispune, pogotovo u rokovima koji su jako kratki da se to okonča. Bilo koja inicijativa da dođe, mi ćemo je razmatrati i o tome obavijestiti ovaj parlament. Puno draže bi nam bilo da dolaze inicijative koje su usaglašene u oba doma Parlamentarne skupštine - rekao je Tegeltija.

Majkićeva je zahvalila na odgovoru i istakla da se zbog velikog broja inicijativa kojim se zatrpava Savjet ministara ostavljaju nerealizovane one inicijative koje bi pomogle popravljanju institucija u ovoj zemlji.

U tom kontekstu je Majkićeva podsjetila na svoju inicijativu koja se odnosi na analizu stanja u mreži diplomatsko-konzularnih predstavništava Ministarstva inostranih poslova sa prijedlogom mjera.

- Ovaj parlament nema snage da se izbori s tim. Tri mjeseca je prošlo, a još nema dogovora. U tom smislu očekujem da Savjet ministara naloži, a od predsjedavajućeg doma da se založi da dođem do ovog materijala - dodala je Majkićeva.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Denisa Zvizdića u vezi sa inicijativom koja se odnosi na pripremu i dostavljanje u parlamentarnu proceduru prijedloga zakona o sprečavanju govora mržnje na internetu, Tegeltija je naveo da izrada jednog ovakvog zakona, koji predstavlja leks specijalis na Krivični zakon BiH i entiteta, nije nešto što se može realizovati u kratkom vremenskom periodu.

Predsjedavajući Savjeta ministara smatra da je postojeći zakonodavni okvir dovoljan za procesuiranje radnji koja imaju obilježja govora mržnje i da je usvajanje posebnog leks specijalisa nepotrebno.

- Tužioci i sudije radnje za koje vi tražite donošenje posebnog zakona mogu procesuirati u skladu sa odredbama Krivičnog zakona BiH koji se odnosi na krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, a za koje je predviđena kazna zatvora i do 10 godina - rekao je Tegeltija.

On je podsjetio da je Zvizdićeva poslanička inicijativa razmatrana krajem prošle godine, te da su u vezi s njom zadužena nadležna ministarstva.

- Zaduženo je Ministarstvo pravde, da u saradnji s Ministarstvom komunikacija i transporta i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice postupaju po ovoj inicijativi. Do sada nismo dobili odgovore ministarstava po ovom pitanju, a stav pravnika je da BiH nije potreban leks specijalis - rekao je Tegeltija.

On je naveo da je u programu rada Savjeta ministara za 2021. godinu predviđeno da se unutar Krivičnog zakona definiše i krivično djelo vezano za govor mržnje.

Tegeltija je dodao da je situacija sada nešto drugačija i da je parlament juče iznio svoj stav, te da se očekuje i stav Doma naroda kada je po pitanju ovaj leks specijalis.