latinica  ћирилица
16/06/2021 |  13:13 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Turkovićeva nije porekla da funkcije dijeli po želji samo odabranim

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nije danas porekla da je dvojici zaposlenika u Ministarstvu nudila da izaberu mjesto ambasadora u zemlji u kojoj žele, jer su nosioci najviših ratnih priznanja takozvane Armije BiH.
Bisera Turković - Foto: RTRS
Bisera TurkovićFoto: RTRS

Umjesto odgovora na pitanje koje joj je na zajedničkoj sjednici oba doma parlamenta BiH postavila poslanik SNSD-a Sanja Vulić, a koje se tiče diskriminacije Srba i Hrvata u Ministarstvu inostranih poslova, Turkovićeva je govorila o statistici, ne pokušavajući da opovrgne navode koje je Vulićeva navela u pitanju.

- Mi se ne molimo istom Bogu. Armija BiH za mene nije takozvana - rekla je Turkovićeva.

Vulićeva je navela da je Turkovićeva 29. jula prošle godine u kabinet primila dvojicu zaposlenika Ministarstva na čijem je čelu, za koje je u zvaničnom saoštenju navela da su nosioci najviših ratnih priznanja takozvane Armije BiH, te da im je ponudila da izaberu bilo koju ambasadu u svijetu gdje žele da rade.

Ona je u pitanju navela da su zaposlenici Ministarstva, kojima je Turkovićeva nudila rad u nekoj ambasadi, rekli da žele da ostanu u BiH.

Vulićeva je rekla na sjednici da nije dobila odgovor na pitanje koje je postavila, te je podsjetila da je uz pitanje dostavila i dokaz za navode da Turkovićeva funkcije dijeli po želji samo odabranim.

Poslanik HDZ-a Predrag Kožul tražio je da Turkovićeva pojasni kako je regulisan radno-pravni status osobe imenovane na poziciju ambasadora BiH u Češkoj, s obzirom na to da "nije visokoobrazovana".

Turkovićeva je rekla da ambasadore imenuje, postavlja, opoziva i razrješava Predsjedništvo BiH na prijedlog članova Predsjedništva.

- /Ambasador BiH u Češkoj/ Martina Mlinarević je zaposlena u Ministarstvu prije mog mandata - rekla je Turkovićeva.

Kožul je pojasnio da ambasador u Pragu u okviru službe obavlja najsloženije poslove, te da je neophodno da ima sedmi stepen obrazovanja.

On je podsjetio na Pravilnik Ministarstva u kojem je jasno navedeno da ambasador u Pragu mora imati završen fakultet, te da Turkovićeva objašnjenja nisu pravno utemeljena.