latinica  ћирилица
16/06/2021 |  13:41 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Tegeltija: Mnogo je urađeno na putu ka EU, saradnja sa NATO u okviru Programa reformi

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je BiH uradila mnogo na planu približavanja i članstva EU i da je cilj da kandidatski status dobije do kraja godine, a da se saradnja sa NATO odvija u skladu sa dokumentom Program reformi u BiH.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

- Naš cilj je da BiH do kraja ove godine dobije kandidatski status i na tom planu smo uradili sve ono na šta smo se, krajem prošle godine obavezali prema Evropskoj komisiji vezano za 14 ključnih prioriteta. Ukoliko ne bude novih zahtjeva EU prema BiH, možemo očekivati kandidatski status, ali moramo biti oprezni, budući da su kriterijumi prema BiH, visoko postavljeni i podložni čestim promjenama, na koje ne možemo uticati - poručio je Tegeltija.

Odgovarajući na zajedničkoj sjednici oba doma Parlametarne skupštine BiH na pitanje poslanika Šemsudina Mehmedovića da li je BiH danas bliže ili dalje EU i NATO-u, Tegeltija je rekao da, nažalost, BiH još nema kandidatski status za članstvo u EU.

On je naveo da je, što se tiče približavanja EU, Predsjedništvo BiH na 11. sjednici donijelo zaključak da će s ciljem ubrzanja procesa pristupanja BiH EU inicirati i voditi reformu radi ostvarivanja potrebnog stepena usklađenosti sa kriterijima za članstvo na osnovu realizacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Tegeltija je podsjetio i na svoje mnogobrojne sastanke sa evropskim zvaničnicima na kojima je bilo riječi o evropskim integracijama BiH.

Govoreći o NATO, on je rekao da je činjenica da ne postoji politička saglasnost o mjerama i aktivnostima koje bi trebala preduzeti BiH, niti postoji saglasnost o kretanju BiH prema NATO.

Štaviše, postoje dijametralno različita mišljenja, dodao je Tegeltija