latinica  ћирилица
16/06/2021 |  14:33 ⇒ 20:13 | Autor: SRNA

Tegeltija: Bošnjački ministri zakočili izmjene Izbornog zakona

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da Savjet ministara nema mehanizam da pokrene proceduru izmjene Izbornog zakona u vezi sa Mostarom i Travnikom, jer nema podrške ministara iz reda bošnjačkog naroda.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je rekao da je na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara bio zaključak da se Ministarstvo pravde zaduži za izradu Izbornog zakona u skladu sa inicijativim koja je došla iz Doma naroda parlamenta BiH, ali da su ministri iz reda bošnjačkog naroda glasali protiv u oba kruga glasanja.

- Zbog nesaglasnosti u Savjetu ministara nije moguće zadužiti Ministarstvo pravde da izradi izmjene ovog zakona - rekao je Tegeltija odgovarajući na pitanje poslanika Nikole Lovrinovića kojeg je zanimalo šta je učinjeno po zaključku Doma naroda da se Savjet ministara zaduži da u što kraćem roku, u skladu sa rješenjima u Izbornom zakonu za Grad Mostar, pripremi i u parlamentarnu proceduru upute izmjene i dopune Izbornog zakona za opštinu Travnik kako bi se lokalni izbori 2024. godine za tu opštinu sproveli po novim izbornim pravilima.

Tegeltija je napomenuo da se prema svakoj inicijativi koja dođe na Savjet ministara jednako postupa.

On je istakao da u programu rada Savjeta ministara nisu izmjene i dopune Izbornog zakona.