latinica  ћирилица
16/06/2021 |  14:38 | Autor: SRNA

Most kod Gradiške biće gotov u maju 2022. godine

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je danas da je rok za izgradnju mosta preko rijeke Save u Gradišci 30. maj 2022. godine.
Gradnja mosta na Savi - Foto: RTRS
Gradnja mosta na SaviFoto: RTRS

Odgovarajući na pitanje poslanika Snježane Novaković Bursać kada se očekuje završetak radova, puštanje u rad i spajanje sa postojećim koridorima mostova preko rijeke Save u Gradišci i Svilaju, Mitrović je na zajedničkoj sjednici oba doma parlamenta BiH rekao da je izgradnja međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja završena u junu prošle godine.

On je naveo da ukupna vrijednost radova na izgradnji mosta i prilaznih puteva na lokalitetu Gradiška iznosi 19.702.997 evra.

Mitrović očekuje da će ovaj prelaz od nadležnih evropskih institucija dobiti saglasnost za kategoriju integrisanog graničnog prelaza.

- Izgradnja mosta preko rijeke Save kod Svilaja je zajednički projekat BiH i Hrvatske, a realizovan je na temelju Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na koridoru 5C - podsjetio je Mitrović.

On je iznio i tehničke detalje ovog projekta.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija dodao da je u toku i finalna izgradnja graničnog prelaza, koji bi nakon toga trebalo da prođe proces kategorizacije, što će BiH uraditi u saradnji sa Hrvatskom, jer je to veoma važno za privredu i građane BiH.

On smatra da još neke granične prelaze treba prekategorisati.

Vrijednost projekta Svilaj iznosi 23.359.528 evra.