latinica  ћирилица
16/06/2021 |  18:10 ⇒ 19:58 | Autor: RTS

Putin: Razgovori sa Bajdenom bili konstruktivni i otvoreni (VIDEO)

Prvi susret predsjednika SAD DŽozefa Bajdena i ruskog predsjednika Vladimira Putina završeni su u Ženevi poslije nepuna četiri sata. Putin rekao da je sa Bajdenom imao konstruktivne i otvorene razgovore.
Vladimir Putin (foto: youtube.com/sputnik) -
Vladimir Putin (foto: youtube.com/sputnik)

Putin je nakon sastanka u obraćanju novinarima rekao da su obje strane pokazale želju za međusobnim razumijevanjem.

Ruski predsjednik je rekao da su se obje strane složile da vrate diplomate protjerane iz Moskve odnosno Vašingtona.

Takođe je rekao da su se "dotakli" teme Ukrajine i njenog eventualnog članstva u NATO-u.

Putin je optužio Ukrajinu da je prekršila Sporazum iz Minska.

Sa Bajdenom se, kaže, složio i da dvije strane započnu pregovore o sajber bezbjednosti, a u svjetlu  nedavnih hakerskih napada na velike korporacije. 

Putin je rekao i da će dvije zemlje početi pregovore o mogućim izmjenama novog START ugovora o naoružanju, najavljujući istovremeno da će Rusija raditi na obnavljanju ruske infrastrukture na Artiku čija je izgradnja započeta u vrijeme SSSR-a.

On je istakao da su dvije države odgovorne za stratešku nuklearnu stabilnost, preneo je Rojters.

Putin je, takođe, rekao da je američka zabrinutost zbog ruske militarizacije Arktika neosnovana i da Rusija i SAD treba da sarađuju kada je riječ o Arktiku.

Ruski predsjednik je rekao da nema nikakvih iluzija o SAD i da kada je riječ o njegovom odnosu sa Bajdenom tu ne može da se govori o prijateljstvu jer obojica brane interese svojih zemalja.

- Razgovori su bili pragmatični, nisam osjećao nikakav pritisak. Razgovori su vođeni u atmosferi da se postignu rezultati - rekao je Putin, odgovarajući na pitanja novinara. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik SAD sastali su se u vili La Granž u Ženevi na prvom međusobnom sastanku od kada je Bajden stupio na dužnost predsjednika SAD u januaru ove godine.