latinica  ћирилица
16/06/2021 |  19:09 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Burno na zajedničkoj sjednici oba doma PS BiH (VIDEO)

Brojna delegatska i poslanička pitanja obilježila su zajedničku sjednicu oba doma Parlamentarne skupštine.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltiji govorio je o intenzivnim aktivnostima na ispunjavanju 14 obaveza, kako bi BiH u ovoj godini dobila kandidatski status.

Šefica bh. diplomatije Bisera Turković nije demantovala da je dvojici radnika, zbog zasluga u tzv. Armiji BiH, ponudila da biraju angažman u bh. ambasadama. Ilegalni migranati, što nije demantovao ministar bezbjednosti Selmo Cikotić, u kasarne Ušivak i Blažuj smješteni su bez odluka Savjeta ministara.

Tegeltija je istakao da se saradnja sa NATO odvija u skladu sa dokumentom Program reformi u BiH, ponovivši da ne postoji politička saglasnost o kretanju BiH prema NATO. Tegeltija je potvrdio opredijeljenost Savjeta ministara da djeluje u pravcu evropskih integracija.

Zakon o javnim nabavkama već je u parlamentarnoj proceduri, a uskoro će parlamentarcima ponuditi zakone o VSTS i sukobu interesa. Tegeltija podsjeća da je uz pomenute, uslov i Izborni zakon koji se usaglašava u Interresornoj radnoj grupi. Na kritike zbog navodno malog broja predloženih zakonskih rješenja, Tegeltija ocjenjuje da ne bi bili manje kritikovani da u proceduru upućuju zakone koji ne bi dobili podršku.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH Adil Osmanović kaže da Savjet ministara ne nudi zakone, a da od njega zavisi evropski put BiH.

Tegeltija odgovara da su procesi blokirani i ranije, te da su u okviru 14 prioriteta definisana pitanja oko kojih u BiH dugo godina ne postoji saglasnost.

Poslaniku PDP-a Borislavu Borenoviću, uz odgovor zašto nije provedena inicijativa o smanjenju stope PDV-a za pojedine oblasti zbog pandemije, Tegeltija je odgovarao i o nabavci zgrade UIO u Banjaluci. Rekao je da UO UIO čine dva predstavnika iz Savjeta ministara, te po dva iz vlada Republike Srpske i Federacije BiH.

- Vi ste Borenoviću, odnosno, vaša politička partija prenijeli sistem indirektnog oporezivanja na nivo BiH mimo prijedloga Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. I sada je kreiran onako kako ste vi tražili i ne odgovara vam UO UIO - rekao je Tegeltija.

Poslanik SNSD-a Sanja Vulić pitala je šeficu bh. diplomatije Biseru Turković o diskriminacije Srba i Hrvata u Ministarstvu inostranih poslova. Vulićeva je to potkrijepila primjerom dvojice Bošnjaka kojima je zbog zasluga u tzv. Armiji BiH nuđeno da biraju ambasadu u kojoj će da rade. Nije bila zadovoljna podacima koje je Turkovićeva iznijela odgovarajući na pitanje koje se tiče diskriminacije Srba i Hrvata u MIP-u koji, za razliku od Bošnjaka, nemaju pravo da biraju ambasade.

Turkovićeva je u raspravi spominjala i karakter rata u BiH.

- Nećemo se složiti ni o prirodi rata. Taj rat za vas je tragični sukob, a za mene agresija - rekla je Turkovićeva Vulićevoj.

Vulićeva je odgovorila da je sigurno da se neće usaglasiti o tom pitanju.

- Naravno da se ne slažemo, jer vi baštinite neku drugu BiH, a ja baštinim Dejtonsku BiH, jer samo ona ima mogućnost za opstanak i perspektivu. Žalosno je što nastupate ovakvom arogancijom - rekla je Vulićeva.

Za navode Zlatka Miletića da Savjet ministara tokom pandemije nije ništa uradio za narode i građane BiH, zbog čega je BiH visoko na listi po broju umrlih od kovida, te da trebaju podnijeti ostavke, predsjedavajući Savjeta ministara je rekao da su proizvoljni i neosnovani.

Od Savjeta ministara ne možemo praviti Vladu, jer to nije, kaže Tegeltija i podsjeća da je 10 miliona KM iz budžeta usmjereno na saniranje ekonomske štete u BiH, a 13 miliona kliničkim centrima i bolnicama.

Ilegalni migranati, u kasarnama Ušivak i Blažuj borave jer ih je ustupila Vlada Federacije, ali bez odluka Savjeta ministara BiH, potvrdio je ministar bezbjednosti Selmo Cikotić, ograđujući se jer sa taj propust dogodio prije njegovog mandata.