latinica  ћирилица
16/06/2021 |  21:36 ⇒ 21:37 | Autor: SRNA

Koncert povodom 700 godina Manastira Gračanice

U Domu kluture u Gračanici večeras je održan svečani koncert povodom 700 godina postojanja Manastira Gračanice, zadužbine Kralja Milutina.
Koncert povodom 700 godina Manastira Gračanice - Foto: SRNA
Koncert povodom 700 godina Manastira GračaniceFoto: SRNA

Na koncertu su nastupili učenici Muzičkih škola iz Stanišora u opštini Gnjilane i Gračanica, hor Simonida iz Gračanice i hor iz Kosovske Mitrovice.

Đakon Bratislav Bogdanović rekao je Srni da je ovaj jubilej manastira jedan od najznačajnijih datuma u skorijoj istoriji Srpske pravoslavne crkve.

Sala u Domu kulture bila je prepuna posjetilaca koji su imali priliku da se upoznaju sa istorijom i značajem ove srpske svetinje koju je prije 700 godina sagradio Kralj Milutin i još više od 40 bogomolja.

Tokom programa prisutnima je predočeno da su o ljepoti zidova od klesanog kamena i arhitektonskom izgledu Gračanice mnogi pojali i pisali, pa je tako zapisano da je manastir sazidan od kamena, opasan ciglom, s visokim lukovima u savršenim proporcijama.

Ovu sprsku svetinju, kojoj se divi svaki posjetilac, posebno vjernici, krasi izgradnja gornje kupole kroz koju se "probija svjetlost koja nadjačava polutamu na podovima" i upravo je to čini jednom od najznačajnijih vjerskih objekata u Srba koji je uz Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane i Bogorodicu Ljevišku pod zaštitom Uneska.

- Manastir Gračanica zadužbina svetog Kralja Milutina sagrađena je 1321. godine, a freskopisanje je završeno u kasnijim godinama - rekao je đakon Bogdanović, osnivač i rukovodilac Hora Simonida.

Muzički talenti izveli su Bahove, Mocartove, Hačaturijanove, Šopenove kompozicije na klaviru, harmonici, gitari, flauti i violini, što je naišlo na opšte oduševljenje prisustnih.

Na kraju programa Hor Simonida izvođenjem pjesme "Lazarica", a Hor iz Kosovske Mitrovice s pjesmom "Јunaci s Košara" podigli su na noge publiku iz koje su se čuli povici "ostajte - ostajemo ovdje".

Koncert su u okviru proslave jubileja Manastira Gračanica i obilježavanja Vidovdana organizovali rukovodioci Hora Simonida i Dom kulture Gračanica.