latinica  ћирилица
16/06/2021 |  22:22 ⇒ 22:27 | Autor: SRNA

U Banjaluci izložba radova studenata Akademije umjetnosti (FOTO)

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin večeras je otvorio 20. godišnju izložbu na kojoj je predstavljeno 140 različitih umjetničkih radova studenata više studijskih programa na Akademiji umjetnosti ovog univerziteta.
Banjaluka: Izložba radova studenata Akademije - Foto: SRNA
Banjaluka: Izložba radova studenata AkademijeFoto: SRNA

Najbolje studentske radove nagradili su stručnjaci Akademije umjetnosti, ali i brojne ustanove kulture i druge ustanove, kao i kompanije.

Nakon svečanog otvaranja jubilarne izložbe na ljetnoj sceni Akademije umjetnosti, Gajanin je izrazio zadovoljstvo zbog vrijednog rada studenata, nastavnika i saradnika.

- Njihova umjetnička djela su prepoznata ne samo kod nas, već i u regionu i svijetu. Gdje god učestvuju naši umjetnici dobijaju prestižne i neke od najvrednijih nagrada. U tom smislu, oni će imati podršku Akademije i Univerziteta - rekao je Gajanin.

Foto: SRNA

On je najavio da će se uz podršku resornog ministarstva i Vlade Srpske u narednom periodu raditi na završetku Studentskog kulturnog centra Univerziteta u kojem bi već sljedeća ovakva izložba mogla biti organizovana.

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić rekla je da ova izložba pokazuje da Republika Srpska ima ljude i umjetnike koji nadahnjuju talentom i umjetničkim izrazom.

- Oni su na tom planu dokazani ne samo u Srpskoj, već i na međunarodnoj sceni, gdje su bilježili i bilježe zapažene rezultate. Novoosnovani Centar za razvoj i unapređenje kinematografije će u saradnji sa Akademijom zasigurno iskoračiti u smislu stvaralačkog rada naših studenata, profesora i umjetnika koji će, sigurna sam, predstavljati Srpsku na najbolji način - poručila je Trivićeva.

Foto: RTRS

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Dragana Purković Macan rekla je da izložba pokazuje da su studenti lani vrijedno radili uprkos otežanoj situaciji usljed pandemije virusa korona.

Na tradicionalnoj završnoj izložbi predstavljeni su radovi visokoškolaca sa studijskog programa Likovnih umjetnosti, smjerova - Slikarstvo, Grafika, Intermedijalna umjetnost, Grafički dizajn, Animacija, Fotografija i Metodika likovne kulture.

Foto: SRNA

Izložba je postavljena i može se pogledati na četiri lokacije - zgrada Rektorata i Akademije umjetnosti, u baraci Akademije umjetnosti, prostorijama Akademije umjetnosti preko puta Filološkog fakulteta i na Filozofskom fakultetu.