latinica  ћирилица
17/06/2021 |  12:05 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Nevesinje: Potpisani ugovori o samozapošljavanju i zapošljavanju 174 lica (VIDEO)

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske potpisao je, u Nevesinju, ugovore sa 174 nezaposlena lica iz boračkih kategorija i četiri poslodavca, o samozapošljavanju i zapošljavanju, vrijedne 1,7 miliona maraka.
Potpisivanje ugovora o yapošljavanju - Foto: SRNA
Potpisivanje ugovora o yapošljavanjuFoto: SRNA

Zavod je, sa Vladom Republike Srpske, za demobilisane borce obezbijedio po 10.000 maraka.

Prema potpisanima ugovorima, po 10.000 maraka za samozapošljavanje dobila su 143 lica iz kategorije djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida. Potpisani su i ugovori sa četiri poslodavca i jedan ugovor za povrat doprinosa.

Radmilo Grubačić je demobilisani borac koji živi od poljoprivrede i stočarstva. Dobijena sredstva u to će i uložiti.

Svetozar Ivanišević, nezaposleni demobilisani borac iz Nevesinja za život zarađuje baveći se građevinskim poslovima i poljoprivredom. Podrška Vlade i Zavoda za zapošljavanje, ističe, biće mu od značajne pomoći.

Predviđeno je da 70 odsto sredstava bude isplaćeno u ovoj, a ostatak naredne godine.

- Interesantno je da je Nevesinje povuklo ubjedljivo najviše sredstava u Republici Srpskoj. Nezaposleni su pokazali veliko interesovanje kad su programi za Zavoda za zapošavanje u pitanju i bili su veoma aktivni. U ovoj godini će samo sebe riješiti kao što je predviđeno programima - rekao je Miroslav Vujičić direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Milenko Avdalović načelnik opštine Nevesinje ističe da ga je obradovala činjenica kada je vidio ljude iz različitih oblasti zanimanja.

- Vidio sam predstavnike mljekara, građevinskih firmi, stomatologe, zanatlije, pčelare, poljoprivrednike .. Dakle, ovo je pun pogodak države i Zavoda za zapošljavanje. Mislim da će ovo donijeti dosta dobra našim ljudima i njihovim porodicama i da će odložiti nekakve probleme koje su imali, a da će za godinu steći uslov da razviju svoj biznis lični i da ga podignu na viši nivo - dodao je on.

Poslodavci koji su danas potpisali ugovore, prema Programu podrške zapošljavanju u privredi, dobiće pomoć posredstvom isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa za novo zapošljavanje radnika i Programu zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u 2021-oj.