latinica  ћирилица
17/06/2021 |  12:34 ⇒ 12:35 | Autor: SRNA

Đi: Kina je stabilna zemlja u razvoju, sa velikim privrednim rastom

Ambasador Kine u BiH Đi Ping istakao je danas tokom onlajn predavanja na temu "100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine" da je Kina danas stabilna zemlja u razvoju, sa velikim privrednim rastom, koja njeguje tradicionalne prijateljske odnose sa drugim zemljama.
Banjaluka - Konfucijev institut - predavanje - Foto: SRNA
Banjaluka - Konfucijev institut - predavanjeFoto: SRNA

Đi je posebno naglasio važnost diplomatskih odnosa Kine i SAD i Kine i Јapana, koji sljedeće godine obilježavaju 50 godina od normalizacije odnosa.

Tokom predavanja, ambasador Đi se osvrnuo na istoriju Komunističke partije Kine koja ove godine obilježava 100 godina od osnivanja, a od 1949. godine nalazi se na vlasti u Narodnoj Republici Kini, saopšteno je sa Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci.

Ambasador Kine je naglasio da je za vrijeme njene vladavine više od 700 miliona ljudi izbavljeno iz siromaštva, te da se Kina iz siromašne zemlje pretvorila u zemlju sa najbrže rastućom ekonomijom.

U svom izlaganju Đi se osvrnuo i na sve bolje odnose Kine i Republike Srpske i BiH.

On je istakao da inicijativa "Pojas i put" i ukidanje viznog režima predstavljaju veliki napredak u odnosima dvije zemlje.

Đi je rekao da pored toga akademska razmjena i promocija kineskog jezika i kulture, koja se odvija preko Konfucijevog instituta i Katedre za kineski jezik predstavlja, dobar primjer prijateljstva i saradnje Kine i BiH.

Ambasador Kine u BiH održao je onlajn predavanje u organizaciji Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, a s obzirom na epidemiološke mjere, predavanje je održano preko platforme "Zum".

Pored predstavnika Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, predavanju su prisustvovali profesori i studenti sa Univerziteta u Banjaluci, kao i predstavnici medija.