latinica  ћирилица
17/06/2021 |  12:58 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Pušten u rad novi savremeni CT uređaj vrijedan oko 1.000.000 KM (FOTO/VIDEO)

U Bolnici Srbija u Istočnom Sarajevu, od danas je u funkciji savremeni CT uređaj vrijedan oko milion maraka, koji omogućava dijagnostiku svih vrsta tumora.
Istočno Sarajevo - Bolnica "Srbija" - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - Bolnica "Srbija"Foto: SRNA

Donirani aparat najsavremenije tehnologije unaprijediće kvalitet dijagnostičkih usluga i skratiti vrijeme čekanja na pregled, što je od ključne važnosti u liječenju ove vrste bolesti. U toku je obuka medicinskih radnika za rad na ovom uređaju.

Prikaz krvnih sudova cijelog organizma, prikaz debelog i tankog crjeva ili rekonstruktivni prikazi kičme samo su neke od pretraga koje do sada nije bilo moguće obaviti u ovoj ustanovi, u kojoj se do danas koristio stari CT aparat čija je tehnologija prevaziđena.

- Kao prvo znači da će pregledi trajati mnogo kraće, u prosjeku za nekih 15-20 min, možda to sad ne izgleda puno kad ja kažem ali za nekog ko prima zračenje na pregledu to znači puno. Zračenje koje se prima biće 80 odsto manje nego do sada što znači da će se ove pretrage moći raditi i češće - rekla je Zorica Mirvić specijalista radiolog.

U toku je edukacija medicinskog kadra, kao i opremanje prostora za instaliranje CT uređaja.

- Radi se o specifičnim prostorima koji zahtjievaju posebna uređenja radi zračenja aparata. Zahvalio bih se Vladi koja je obezbijedila značajna sredstva za instaliranje CT aparata - naveo je Nebojša Šešlija direktor Bolnice Srbija. 

Najsavremeniji CT aparat u Bolnicu Srbija stigao je zahvaljujući donaciji Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Istočno Sarajevo - Bolnica "Srbija"

- Predstavnici firme isporučioci dženeral elektrika su tu i provode određeno vrijeme sa medicinskim osobljem. Zadovoljstvo mi je da čujem da su i jedni i drugi zadovoljni - kaže Zoran Tešanović zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH.

Puštanje u rad novog CT uređaja stanovnicima Sarajevsko-romanijske regije garantuje kvalitetniju dijagnostičku i medicinsku uslugu.

Novi CT aparat omogućava češće obavljanje pretraga, znatno smanjuje zračenje i skraćuje vrijeme čekanja na pregled, što je posebno značajno za pacijente u hitnim stanjima.