latinica  ћирилица
17/06/2021 |  13:50 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Drecun: Bukurešt ostaje pri stavu da ne prizna samoproglašeno Kosovo

Rumunija ostaje principijelna u svom stavu da ne prizna samoproglašeno Kosovo i za nju je prihvatljivo samo ono rješenje koje je prihvatljivo za Srbiju, rekla je danas rumunski ambasador Silvija Davidou.
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

Ona je na sastanku sa predsjednikom skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovanom Drecunom izjavila da Rumunija posebnu pažnju posvećuje kosovskom pitanju, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Davidouova je izrazila zainteresovanost za intenziviranje saradnje sa Odborom za Kosovo i Metohiju i obavijestila Drecuna da je ista molba upućena i premijeru Srbije Ani Brnabić, ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću, kao i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću.

Drecun je detaljno informisao ambasadora Rumunije o situaciji na Kosovu i Metohiji i upozorio na posebno uznemirujuću činjenicu, a to je formiranje vojske Kosova.

- Prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 ni jedna vojna formacija, osim KFOR-a, ne bi smela da bude na Kosovu i Metohiji, a oni ipak jačaju specijalne jedinice, prave novu bazu u Đakovici i vrše pritisak na Srbe da uđu u bezbednosne snage - rekao je Drecun.

On je naveo da bi do 2029. godine ta vojska trebalo da stekne pune operativne sposobnosti, a služenje vojnog roka bi bilo obavezno za muškarce od 18 do 34 godine.