latinica  ћирилица
17/06/2021 |  15:19 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Srbija, Srpska i SPC čuvari srpskog identiteta (VIDEO)

Srbija, Republika Srpska, Srpska pravoslavna crkva i porodica - glavni su čuvari srpskog identiteta, istaknuto je na tribini u Beogradu, na kojoj je predstvljen Zbornik radova sa naučnog skupa o ovom pitanju.
Beograd: Predstavljen Zbornik radova "Srpski identitet" - Foto: SRNA
Beograd: Predstavljen Zbornik radova "Srpski identitet"Foto: SRNA

Tribinu je organizovala beogradska Prosvjeta, uz podršku Predstavništva Srpske u Srbiji.

Nema nijednog segmenta srpskog društvenog i duhovnog života, koji nije meta napada, u pokušaju da se promijeni svijest kod Srba, kaže predsjednik Prosvjete Milimir Mučibabić. Ističe da je zadatak Srbije i Srpske da o kulturnom identitetu progovore sa srpskog stanovišta, ne dovodeći nikog u pitanje.

- Poslije 99. godine kad je završeno divljačko bombardovanje NATO - ono objektivno nije prestalo. Sad je bombardovanje koje pretpostavlja taj kulturni identitet, iz svih oružja se to radi - rekao je Mučibabić.

Srpski jezik i pismo leže u temeljima srpskog identiteta, a i oni su ugroženi, upozorava Sreto Tanasić. Dok Zakon o jeziku i pismu godinama čami u fioci, munjevito je usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je, kaže, paravan za razaranje srpskog jezika i njegove strukture.

- U pitanju je ozakonjenje nasilja nad jezikom, jezički inženjering u ime ideologije, okrivljavanje jezika i njegovog naroda za diskriminaciju, pokušaj rušenja jezičkog sistema, ukidanje pojmova u mišljenju u jeziku, nasrtaj na jezik, kulturu i na viđenje sveta i porodice - dodao je Tanasić.

Glavni čuvari nacionalnog identiteta su država, crkva i porodica, i to su, istaknuto je, strukture koje su najviše na udaru.

- Država treba da kroz obrazovni sistem , kroz kulturu, kroz kulturnu politiku održava upravo ono što su glavni elementi srpskog nacionalnog identiteta - naveo je Slobodan Antonić profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ne treba se miriti sa atacima na srpski identitet, a naša je obaveza da se na duhovnom planu borimo za te vrijednosti, poručili su učesnici tribine.