latinica  ћирилица
17/06/2021 |  15:23 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Bogat program u Banjaluci na Svjetski dan muzike (VIDEO)

Muzikološko društvo Srpske, u saranji sa Akademijom umjetnosti banjalučkog Univerziteta, Republiku Srpsku i BiH stavilo je na mapu gradova i zemalja, koje će 11. godinu obilježiti Svjetski dan muzike.
Svjetski dan muzike - Foto: RTRS
Svjetski dan muzikeFoto: RTRS

U saradnji sa Konfucijevim institutom, pripremili su bogat program. Više od 15 časova muzike i 200 kompozicija, obojiće Banjaluku u ponedjeljak, 21. juna.

Za muziku kažu da je najsnažniji oblik magije. Naučnici ističu da bi slušanje muzike 78 minuta dnevno dovelo do boljeg mentalnog zdravlja, ali i da je samo pet minuta slušanja muzike dovoljno da budemo srećni.

Svaki kutak grada na Vrbasu u ponedjeljak će biti ispunjen muzikom, jer slijedi pravi muzički maraton.

Dušan V. Urošević, asistent na Katedri za dirigovanje Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci kaže da će širom grada biti izvedeno preko 200 djela kompozitora klasične umjetnosti.

- Taj muzički maraton ove godine obuhvata oko 120 učesnika koji će na deset lokacija, širom našeg lijepog grada izvesti preko 200 djela kompozitora klasične umjetnosti, mislimo na klasičnu muziku, ali i nekih popularnih žanrova, kineskih autora i mnogih drugih. Sam cilj je da mi obojimo grad, da muzika uđe u neke prostorije gdje je ne očekujemo - ističe Urošević.

- Drago mi je što ćemo Banjaluku obojiti zvukom i ove godine i što ćemo na nekim lokacijama, na kojima se obično ne događaju tokom godine koncertne aktivnosti, tipa atrijuma Gradske uprave i zgradi Vlade Republike Srpske, priredićemo jedan lijep sadržaj koji će biti interesantan - istakao je Dejan Trkulja, rukovodilac Odsjeka muzičke umjetnosti na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Posebnu energiju nose članovi Konfucijevog instituta, koji će predstaviti najljepše melodije kineske muzike.

Dan muzike u svijetu se obilježava tridesetdevetu godinu. Posebnu emociju i izuzetan talenat naših umjetnika i ove godine Banjaluka će poslati u svijet.