latinica  ћирилица
17/06/2021 |  15:30 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Đorđe Perić osvojio stotu nagradu u Moskvi

Јedanaestogodišnji virtuoz na harmonici Đorđe Perić iz Bijeljine osvojio je zlatnu medalju i svoju stotu nagradu na Internacionalnom muzičkom festivalu u Moskvi, koji je održan u onlajn formatu.
Đorđe Perić - Foto: SRNA
Đorđe PerićFoto: SRNA

Festival je održan od 15. maja do 15. juna.

Đorđe je istakao da za njega 100 osvojenih nagrada predstavlja veliki uspjeh, ali i čast što može da na taj način predstavlja svoj grad, Republiku Srpsku i BiH.

- Od svih putovanja na razna takmičenja izdvojio bih Svjetski trofej harmonike u Portugalu, gdje sam predstavljao BiH, a boravio sam u gradu Faro, koji je čaroban - rekao je Đorđe za Srnu.

Ljubav prema muzici Đorđe je naslijedio od oca Slaviše Perića, koji mu je uzor, ali i profesor.

- On je direktor Muzičke škole Kornelije Stanković i moj profesor, studirao je u ukrajinskoj Odesi i svakodnevno mi prenosi znanje. Osim njega, uzor su mi i Јurij Šiškin i Vladimir Murza - naglasio je Đorđe i dodao da je muzika je njegov put i da želi njome ozbiljno da se bavi.

Prvi nastup Đorđe je imao u Ugljeviku sa četiri godine, a prvu nagradu osvojio je u Loznici sa samo šest godina.

- Prvi nastup pamtim kao upoznavanje sa svijetom muzike, nisam imao tremu ni tada, a nikada ni poslije toga. Prvu nagradu osvojio sam 2016. godine kada sam imao šest godina i tada sam već znao da sviram nekoliko kompozicija - rekao je Đorđe.

Govoreći o nastupima, ovaj mladi umjetnik istakao je da voli da svira pred punom salom, a da su mu među najdražim nastupima oni u Andrićgradu, gdje je nastupao više puta na poziv proslavljenog svjetskog režisera Emira Kusturice.

Đorđe Perić završio je peti razred Osnovne škole "Knez Ivo od Semberije" odličnim uspjehom.

- Dnevno vježbam harmoniku dva sata, a kad se spremam za takmičenje i više. Imam i slobodnog vremena za druženja sa drugarima - rekao je Đorđe.

U dosadašnjoj karijeri ovaj mladi virtuoz na harmonici osvojio je ukupno 100 nagrada iz 25 zemalja.