latinica  ћирилица
17/06/2021 |  15:45 ⇒ 15:47 | Autor: SRNA

Golić - Fild: Mnogo uloženo u energetsku efikasnost i smanjenje emisije štetnih gasova

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ulaže ogromne napore na uspostavljanju efikasnih mehanizama finansiranja aktivnosti ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promjene, rekla je resorna ministarka Srebrenka Golić.
Banjaluka: Golić - Fild - Foto: SRNA
Banjaluka: Golić - FildFoto: SRNA

Golićeva je u razgovoru sa britanskim ambasadorom u BiH Metjuom Fildom istakla da je Ministarstvo, kao kontakt tačka za Konvenciju UN o klimatskim promjenama za BiH, posljednjih nekoliko godina posebnu pažnju posvetilo unapređenju energetske efikasnosti u javnim objektima i smanjenju emisija štetnih gasova, što su pratila ulaganja od više desetina miliona evra.

Ona je zahvalila Fildu za podršku uvođenju integrisanog sistema za elektronsko izdavanje dozvola za izgradnju objekata u Srpskoj, datu putem Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou, koji finansira britanska Vlada putem UKAID i Fonda za dobro upravljanje.

Fild je istakao da je međusobna saradnja uvijek bila konkretna i uspješna i izrazio očekivanje da će tako biti i u buduće, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

On se osvrnuo i na nedavno Predstavljanje utvrđenog doprinosa BiH za period 2020-2030, gdje su se svi akteri saglasili da borba protiv klimatskih promjena nema alternativu.

"- rajem godine se održava UN Konferencija o klimatskim promjenama, čiji su domaćini Velika Britanija i Italija. Uvjeren sam da će, nakon Pariškog sporazuma, to biti prekretnica u još ambicioznijem naporu smanjenja emisija stakleničkih gasova i putu ka cilju, a to je nula emisija do 2050. godine - istakao je Fild.

Na sastanku je iskazano obostrano uvjerenje da će britanska Ambasada nastaviti da podržava Republiku Srpsku i BiH u realizaciji mnogih projekata koji imaju za cilj privlačenje stranih investicija, digitalizaciju javne uprave, očuvanje životne sredine.