latinica  ћирилица
17/06/2021 |  15:50 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Srbija obezbijedila sredstva za završetak projekta "Bašta sljezove boje"

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju o prihvatanju donacije Ministarstva kulture i informisanja Srbije za realizaciju projekta revitalizacije rodnog mjesta Branka Ćopića u Hašanima.
Hašani - rodna kukća književnika Branka Ćopića - Foto: SRNA
Hašani - rodna kukća književnika Branka ĆopićaFoto: SRNA

Projekat revitalizacije rodnog mjesta Branka Ćopića u Hašanima "Bašta sljezove boje" jedan je od najznačajnijih projekata i najvećih ulaganja u oblasti kulture Republike Srpske u posljednje tri godine, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ministarstvo prosvjete i kulture je do sada uložilo 250.000 KM i završilo obnovu kuće, koja je i zvanično otvorena 31. jula 2020. godine, dok je sredstva za nastavak i završetak projekta, na osnovu prihvaćene donacije, obezbijedilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u iznosu od 80.000 KM.

Na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, održanoj 17. maja u Istočnom Sarajevu, usvojen je zaključak o zajedničkim aktivnostima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture u cilju realizacije projekta "Bašta sljezove boje" - revitalizacija rodnog mjesta Branka Ćopića u Hašanima, opština Krupa na Uni.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije potvrdilo je interes, te obezbijedilo neophodna sredstva za realizaciju treće faze projekta, koja se odnosi na izgradnju učionice na otvorenom sa pratećim sadržajima.

Zajedničke aktivnosti i saradnja na projektu revitalizacije rodnog mjesta Branka Ćopića u Hašanima doprinijeće strateškom interesu za srpsku kulturu i kulturni identitet, imajući u vidu da navedeni projekat predstavlja nastavak planiranih aktivnosti na realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru, sporazuma koji definiše politiku zajedničkog djelovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije, navedeno je u saopštenju.