latinica  ћирилица
17/06/2021 |  15:55 ⇒ 15:59 | Autor: SRNA

Nikola Zekić - vanserijski talenat sa velikim ciljevima

Šesnaestogodišnji teniser Nikola Zekić iz Zvornika, koji je osvojio otvoreno Prvenstvo Srbije do 18 godina, izjavio je danas Srni da već godinu dana igra ATF svjetske turnire i nalazi se među 250 igrača na svijetu, a da se za deset godina vidi među pedeset na ATP listi.
Nikola Zekić - Foto: SRNA
Nikola ZekićFoto: SRNA

Glavna motivacija mu je, kaže, teniser Novak Đoković.

- Cilj mi je da do kraja godine budem oko stote pozicije, kako bih mogao igrati grend slemove sledeće godine - naveo je Nikola u Milićima, gdje je predsjednik Kompanije i Grupacije "Boksit" Rajko Dukić organizovao za njega prijem, imajući u vidu da je "Boksit" tri godine sponzor ove uspješne sportske karijere.

Zekić je izjavio da za dvije sedmice putuje u Ukrajinu gdje igra dva turnira, nakon toga slijede takmičenja u Srbiji, pa ATF turniri.

- Nadam se da ću se nakon toga pozicionirati tamo gdje mi i pripada mjesto, a za deset godina se vidim među pedeset na ATP listi. Bez Kompanije Boksit i predsjednika Dukića ne bih mogao trenirati i biti tamo gdje sam sada, tako da, veliko im hvala - izjavio je Nikola.

Nikola Zekić tenis je počeo da trenira sa sedam godina ispred njegove zgrade u Zvorniku, gdje je uradio i prve treninge. Nakon toga, na teniskim terenima njegovog prvog trenera Miloša Јovanovića u Diviču trenirao je do 11 godine.

- U mojoj teniskoj karijeri sa 11 godina odlazim na Zlatibor, gdje sam proveo četiri godine. Јedini problem je bio što nije bilo dovoljno sparinga niti kvalitetnih igrača, i zato se selim u Beograd, gdje treniram poslednje četiri godine- izjavio je Nikola.

On je rekao da su, nakon osvajanja turnira u Srpskoj, uslijedile pobjede i u BiH, a kasnije i u Srbiji, pa kao šlag na tortu dva turnira u Evropi.

Nikola pohađa Srednju školu "Kosta Cukić" na Novom Beogradu, smjer sportska gimnazija i odličan je učenik.

Dukić je izjavio Srni da mu je drago što je Nikola uspio da osvoji nagradu Srbije i što je kao mali dječak prepoznao svoj hobi kao šansu da, radeći na njemu, može i da napreduje, ali i da ostvari značajne rezultate.

- Boksit je već tri godine Nikolin sponzor i tako će biti i dalje. Gledaćemo da u to uključimo i Drina osiguranje, a potrudiću se pronađemo i dodatne sponzore - izjavio je Dukić i dodao da ono što "Boksit" sada ulaže u Nikolu za ovu kompaniju nije mnogo, a mladom teniseru itekako pomaže.

Otac mladog tenisera Nikole, Goran Zekić je velika podrška sinu, a Srni je izjavio da je zahvalan predsjedniku Kompanije "Boksit" što im pruža veliku pomoć.

On je istakao da je Nikola višestruki prvak Republike Srpske, jer je, prije svega, i počeo u Republici Srpskoj, u Zvorniku, gdje su napravljeni prvi koraci, nakon toga uslijedila je medalja prvaka BiH, a logičan korak je bila i Srbija.

- Prvi turnir na kom je Nikola učestvovao je bilo državno prvenstvo, gdje je bez problema postao prvak sa samo 12 godiina. Svi su tada u Srbiji vidjeli da se radi o vanserijskom talentu. Mi smo kao porodica dobili državljanstvo Srbije, da bi već petu godinu za redom igrao za reprezentaciju Srbije - izjavio je Zekić.

On je dodao da su pred njegovim sinom veliki i zahtjevni ciljevi, a 19. jula će učestvovati na prvenstvu Evrope u uzrastu do 18 godina, a on ima šesnaest.

- Talenat svjetskih razmjera ne nedostaje, i to su svi stručnjaci potvrdili, samo je na nama svima, meni kao ocu, njegovoj porodici i Nikoli, kao i ljudima dobre volje, a prije svega predsjedniku Boksita Rajku Dukiću, da mu napravimo ambijent i damo logističku podršku, da bi on imao uslove koje imaju i ostali vrhunski talenti a rezultati će doći, u to nema sumnje - rekao je Zekić.

Na godišnjem nivou budžet za Nikolu je oko 40.000 evra, a to podrazumijeva oko 20 turnira širom Evrope, vlastitog trenera koji je zadužen za kondiciju, struku i tehničke stvari i još dosta toga.