latinica  ћирилица
17/06/2021 |  16:32 ⇒ 16:35 | Autor: SRNA

U Mostaru i dalje neobnovljeno 1.000 srpskih stambenih objekata

U Mostaru i dalje ima oko 1.000 neobnovljenih stambenih objekata Srba, rečeno je danas na sastanku ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloša Lučića sa članovima Koordinacije Srba Mostar.
Lučić u Mostaru - Foto: SRNA
Lučić u MostaruFoto: SRNA

Lučić je nakon sastanka u Mostaru izjavio da Ministarstvo za izbjegle i raseljene u saradnji sa Sekretarijatom za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske nastoji da pomogne poboljšanju položaja Srba povratnika u ovaj grad.

- Preko Komisije za izbjegle i raseljene BiH uradili smo izgradnju jednog igrališta u Baćevićiam kod Mostara, a pomoći ćemo i izgradnju jedne kapele. U toku je izrada mapiranja potreba lokalnog stanovništva gdje ćemo dobiti tačnu informaciju koliko imamo lica koji žele da obnove svoje objekte i žele da se vrate. Radimo na tome kako bismo uspjeli da riješimo probleme interno raseljenih lica - naveo je Lučić.

On je dodao da je imao zahtjeve za pomoć od povratnika kada je u pitanju izgradnja koridora "Pet-ce" kroz Mostar, te apelovao da se poštuju prava povratnika i imovinsko-pravni odnosi.

Predsjednik Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo naveo je da je s Lučićem razgovarano o programima obnove stambenih jedinica i projektima važnim za povratnike.

Golo ističe da je, prema njihovim procjenama, na području Mostara još oko 1.000 neobnovljenih stambenih objekata Srba, a oko 200 porodica se stalno javlja na konkurse za obnovu.

- Zamolio sam ministra da Mostar uđe u prioritete kada je u pitanju raspodjela sredstava za obnovu, posebno kada je u pitanju Regionalni stambeni program, jer u posljednje četiri godine, koliko ja znam, iz tog programa nije obnovljena nijedna kuća - rekao je Golo.