latinica  ћирилица
17/06/2021 |  16:52 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

SNSD tvrdi da postoji mobing u Gradskoj upravi; Stanivuković negira (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković trenira strogoću i vrši mobing nad radnicima Gradske uprave, kažu odbornici SNSD-a u banjalučkoj gradskoj Skupštini. Tvrde da je u proteklih pola godine prekinut radni odnos 14 zaposlenih, a njih 25 je bez pravog razloga raspoređeno na druga radna mjesta. Stanivuković to negira. Kaže otpuštenim radnicima je istekao ugovor, a sa radom onih koji su premješteni na druga radna mjesta, nije bio zadovoljan.
Gradska uprava Banjaluka - Foto: RTRS
Gradska uprava BanjalukaFoto: RTRS

U Gradskoj upravi Banjaluka vlada mobing i politički revanšizam najgore vrste, tvrde odbornici SNSD-a. Kažu , gradonačelnik Draško Stanivuković otpustio je 14 radnika, zaposlio nove.

Na druga radna mjesta raspoređeno je 25 zaposlenih. Dok Stanivuković smatra da je za to imao razlog, odbornici SNSD-a mišljenja da je politička nepodobnost i rad po zakonu njihova krivica.

- Dobar dio tih radnika nisu članovi SNSD-a, već samo nisu istomišljenici politike koju sprovodi gradonačelnik. Među njima su djeca poginulih boraca i borci proteklog rata. U Gradski odbor svakodnevno dolazi sve više radnika Gradske uprave da nam prijavljuju mobing - rekao je Dragoslav Topić šef Kluba odbornika SNSD-a.

Gradonačelnik Stanivuković negira optužbe za mobing i politički revanšizam. Podsjeća da zaposleni u nekoliko odjeljenja imaju člansku kartu SNSDa, a ostali su na svojim pozicijama. Sa radom onih koji su premješteni kaže nije bio zadovoljan.

- Nije mobing ako se od radnika traži da radi osam časova dnevno, niti ako se traži da radi svoj posao - poručio je gradonačelnik.

Dok jedni nisu saglasni sa izjavama gradonačelnika, drugi ga podržavaju.

- Ako se neko premjesti sa jednog na drugo radno mjesto to ne može da bude mobing - smatra Slavica Ćurlić radnica Gradske uprave Banjaluka.

Vaso Јanković smatra da je žrtva mobinga. Sa mjesta tržišnog inspektora premješten je za stručnog saradnika u Poslovnu zonu Ramići. Takođe Dragana Macan, supruga ratnog vojnog invalida prve kategorije, nije više koordinator za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca. Dobila je premještaj u odjeljenje kulture. Јanković i Macan tvrde da znaju razlog zašto su dobili nova radna mjesta.

- Sve što mi se dešava je posljedica moje inspekcijske kontrole u restoranu Agape u Tržnom centru Delta. Naredba da zatvorim Agape nije bila u skladu sa Zakonom, te je jedina kazna u skladu za Zakonom bila kazna od 1.000 KM, sa koliko je vlasnik i kažnjen - rekao je Јanković.

Macanova smatra da nema drugog objašnjenja za premještaj sem toga što je rejonski predstavnik SNSD u Novoj Varoši.

- Kad se radnik premješta na drugo radno mora se voditi računa o njegovim dotadašnjim stečenim pravima, u smislu visine plate, koeficijenta složenosti poslova. Ovdje se ne vodi računa o poštovanju Zakona o službenicima i namještenicima - dodala je ona.

Stanivuković tvrdi da je zatekao veliki broj ljudi koji su zaposleni u Gradsku upravu u septembru i oktobru prošle godine na određeno vrijeme.

Iz Gradskog odbora SNSD-a poručuju da će stati iza svakog radnika banjalučke Gradske uprave čija su prava ugrožena.