latinica  ћирилица
17/06/2021 |  19:20 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Inicijativa za brendiranje semberskog kupusa (VIDEO)

Na inicijativu najvećih proizvođača i prerađivača kupusa u Semberiji, okupljenih u zemljoradničkoj zadruzi Povrtarstvo, pokrenuta je inicijativa za brendiranje semberskog kupusa. Zaštita geografskog porijekla donijela bi korist poljoprivrednim proizvođačima, ali i garanciju kvaliteta potrošačima.
Kupus - Foto: RTRS
KupusFoto: RTRS

Semberski povrtari su posjekli mladi kupus i parcele pripremili za novi ciklus poizvodnje. Sadnja je počela ovih dana, a možda će, već na jesen, glavice kupusa sa ove parcele imati zaštićeno geografsko porijeklo.

- Kao "bijeljinski kupus" bili smo prepoznatljivi u Beogradu, gdje se mnogo kupovao, pa su građani gledali samo registarske tablice, a nisu gledali u kupus. Možda je to jedan od načina da se vratimo na tržište koje smo izgubili - izjavio je Mićo Živić, direkotor ZR Povrtarstvo iz Donjeg Crnjelova.

Sve više se radi i prerada kiseljenjem, čime se postiže stabilnost u proizvodnji i plasmanu. Brendiranje je značajan iskorak.

- Oznaka geografskog porijekla ne samo za kupus, već i za ostale poljoprivrdene proizvode, mnogo bi značila jer bi pokazali u svijetu da se ovdje u Semberiji može proizvesti i kvalitetno i tradicionalno - istakao je Mladen Lazić, proizvođač i prerađivač povrća.

Geografsko porijeklo, kao jedan od vidova brendiranja, zahtijeva udruživanje i zajednički nastup proizvođača, ističu nadležni.

- Ovo je kolektivno pravo, ovdje su svi pred zakonom ravnopravni. I najveće pravno lice i najmanji proizvođač, koji su članovi te grupe, tog udruženja koje je pokrenulo proces zaštite, imaju zakonski potpuno ravnopravne uslove - rekao je Šef Odsjeka za sertifikaciju i označavanje hrane Agencije za bezbjednost hrane BiH, Dragan Brenjo.

Rukovodilac Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dragan Zarić naglasio je da da u ovoj ustanovi mogu dobiti adekvatnu stručnu pomoć i podršku za sve probleme koji se odnose na gajenje kupusa i agrotehniku.

Oko 1.500 povrtara iz Semberije proizvodi kupus na 620 hektara. Oni će se dogovarati koje sorte i hibride kupusa mogu da nose oznaku zaštićenog geografskog porijekla. U stručnom i finansijkom dijelu postupka brendiranja imaće podršku od Ministarstva poljoprivrede i gradske uprave.