latinica  ћирилица
17/06/2021 |  21:56 ⇒ 18/06/2021 | 07:09 | Autor: SRNA

Milunović: Novi zakon regulisaće način za dokazivanje mobinga

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je Prijedlog zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu, koji je Vlada Srpske danas utvrdila, regulisao način za dokazivanje mobinga.
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

- Zakon je precizno definisao šta predstavlja uznemiravanje na radu. To su sve vrste djelovanja fizičke, psihičke i seksualne prirode koja mogu da budu ispoljena prema radniku, prema grupi radnika ili prema poslodavcu - naveo je Milunović.

On je za ATV pojasnio i kako se mobing može dokazati.

- Zakon je regulisao na kome je teret dokazivanja. U zavisnosti od situacije da li je to na radniku ili na poslodavcu u svakom slučaju predvidio je one situacije, koje se ranije nisu mogle dokazati. Predvidio je i način na koji radnik može da ostvari prava, predvidio je da poslodavac mora upozna radnika o načinu na koji će ostvariti prava da bi se zaštitio od takve vrste zloupotrebe, odnosno uznemiravanja na radu - rekao je Milunović.

On je podsjetio da je Prijedlog zakona danas bio na Vladi i Vlada ga je pustila u dalju proceduru prema Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je prethodno, 11. februara, usvojila Nacrt zakona i naložila zaključkom da se uputi na javnu raspravu.

- S obzirom na to da je ovo nov zakon u našem zakonodavstvu prijedlog se u mnogome razlikuje od Nacrta, jer su uvažene sugestije i poslanika iz njihovih diskusija na Narodnoj skupštini. Pretrpio je dosta izmjena - rekao je Milunović.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu.