latinica  ћирилица
18/06/2021 |  06:58 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

Dodik na diplomatskom forumu u Antaliji (VIDEO)

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik učestvuje na diplomatskom forumu u Antaliji. O brojnim temama u okviru 15 sesija razgovaraće više od 10 šefova zemalja i više od 40 šefova diplomatija.
Milorad Dodik, Šefik DŽaferović i Željko Komšić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Milorad Dodik, Šefik DŽaferović i Željko Komšić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Planirano je da se srpski član i Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić sastanu sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

Usvajanjem Deklaracije završen je Samit procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. Pružena je podrška evropskoj perspektivi regiona, jačanju međusobne saradnje i ideji o "malom Šengenu".

Dodik rekao je da BiH ima status protektorata međunarodne zajednice i upitao kako, kao takva, može da se kreće ka evropskim integracijama.

Istakao je i da je veoma važno da se u regionu širi svijest o poštovanju Dejtonskog sporazuma, te da Srbija i Hrvatska preuzmu ulogu koju imaju kao potpisnice ovog sporazuma i odgovornost za njegovo sprovođenje i implementaciju. Kada je riječ o NATO-u, Dodik je podsjetio da BiH nije integrisana u ovaj savez, niti ima namjeru da bude.

- BiH je odlučila da ne prejudicira to rješenje i da će biti potrebno da se o tome odlučuje, ako ikada dođe do toga, ponovo u BiH. Dakle, nema prethodno donesene odluke na tu temu. Iznenađuje da se BiH našla kao tema na samitu NATO-a, kad nije članica niti aspirant za članstvo - istakao je Dodik za našu televiziju.

U Antaliji su članovi Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarali o ubrzanju aktivnosti na realizaciji projekta autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo te jačanju ekonomske saradnje.

Predsjedavajući i srpski član učestvuj