latinica  ћирилица
18/06/2021 |  08:32 | Autor: SRNA

Broćeta: Srbi će potpuno nestati ako se ne spriječe manipulacije

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Federacije BiH Goran Broćeta izjavio je da je odluka Centralne izborne komisije da mandat delegata u tom klubu dodijeli Hrvatu Elvisu Živkoviću iz Posavskog kantona nastavak degradiranja Srba kao naroda i da, očito, i dalje ne postoji volja da legitimni predstavnici Srba budu predstavnici svog naroda u institucijama FBiH.
Goran Broćeta - Foto: RTRS
Goran BroćetaFoto: RTRS

- Ne može neko ko mijenja nacionalnost svake godine biti predstavnik Srba i boriti se za njihova prava, neko ko je izabran bošnjačkim ili hrvatskim glasovima i ko se na papiru izjasnio kao Srbin, i to po nalogu Sarajeva ili Mostara - rekao je Broćeta.

Prema njegovim riječima, ukoliko se nešto ne promijeni, a prije svega Izborni zakon i onemogući ovakva manipulacija, istinski Srbi, koji se biraju srpskim glasovima i koji dolaze iz stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, u potpunosti će iščeznuti, a to i jeste cilj vlasti u FBiH, jer njima odgovaraju samo Srbi iz njihovih redova i odani samo njima.

On je ukazao da je postalo popularno osnivanje stranaka sa prefiksom "srpski" kojima, kako je rekao, upravlja jedan čovjek ili dvije porodice, a koji su produžena ruka bošnjačkog i hrvatskog lobija.

- Preko prefiksa srpski, srpsko, srpska i slično lažno se predstavljaju kao lokal-patriote, koji ne žele da im naređuje, kako to oni kažu, neko iz Banjaluke i Beograda. Prava istina je da oni isključivo pomažu Bošnjacima i Hrvatima da ispoštuju ustavne odredbe kada su u pitanju Srbi i zauzvrat ostvaruju ogromnu ličnu korist - rekao je on za Politiku.

Broćeta je zaključio da će, ukoliko se nešto ne promijeni u Izbornom zakonu, što bi automatski značilo i drastičnu promjenu postojećeg stanja "Srbi najdalje u narednih deset godina postati prošlost u FBiH".

- Politika podsjeća da je Živković mandat osvojio 2018. godine, izjasnivši se kao Srbin, zahvaljujući isključivo hrvatskim glasovima.