latinica  ћирилица
18/06/2021 |  10:29 ⇒ 11:11 | Autor: SRNA

Popović: Najveći potencijal razvoja je u mladim inovatorima (VIDEO)

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je danas da je ključ razvoja svake zemlje znanje i da najveći potencijal razvoja Srbije, ali i Republike Srpske, leži u mladim inženjerima i inovatorima.
Nenad Popović - Foto: RTRS
Nenad PopovićFoto: RTRS

On je na otvaranju Prve investicione konferencije, koju organizuje Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske, naveo da izazovi usljed pandemije virusa korona traže pronalaženje novih modela poslovanja, upravljanja i finansiranja.

- Dostignuća naših inženjera valorizuju se na globalnom tržištu samo kroz akvizicije čija vrijednost prevazilazi stotine miliona evra. Znanje i inovacije su ključni faktori razvoja Srbije - naglasio je Popović.

On je rekao da je Srbija u savremenu inovacionu infrastrukturu uložila više od 100 miliona evra, a da je u prošloj godini izvoz ITK usluga iznosio 1,5 milijardi evra ili gotovo osam odsto od BDP-a.

Popović je naveo da je u prethodnom periodu proaktivnim djelovanjem i donošenjem odgovarajućih paketa ekonomskih mjera Srbija, kao nijedna zemlja u Evropi, uspjela da apsorbuje negativne ekonomske efekte pandemije kovida 19.

- U prilog ovoj tezi ide i aktuelna činjenica da će Srbija ovu godinu završiti sa rastom bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od sedam odsto, čime se svrstava u red najbrže rastućih ekonomija u Evropi - naveo je Popović.

On je podsjetio da je, gledajući po broju stanovnika, četrvtu godinu za redom Srbija svjetski lider u broju otvorenih radnih mjesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja.

Popović je rekao da je ogromnim naporima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i cijele Vlade ta zemlja danas ekonomski, vojno i politički sve snažnija, posvećena regionalnoj stabičnosti, miru i što bližoj saradnji zemljama u okruženju.

On je naglasio da niko nikom u Srbiji ne može zabraniti da voli i brani Republiku Srpsku, niti da zabrani Srbima iz Srpske i BiH da vole Srbiju.

- Mi smo uvek bili, jesmo i bićemo zajedno. I zato rukovodstvo Srpske ima našu snažnu podršku u njenom očuvanju. Ne damo Kosovo, ne damo Republiku Srpsku i borićemo se po svaku cenu za naše interese i naš narod, prije svega, jačajući ekonomiju i oslanjajući se na sve naše saveznike - poručio je Popović.

Kao panelisti na ovoj konferenciji najavljeni su predstavnici ove banke, zvaničnici i funkcioneri Republike Srpske, BiH i Srbije.

Konferenciji prisustvuju, između ostalih, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković.

Učestvovaće i rukovodioci javnih i privatnih preduzeća, kao i etablirani privrednici, bankari i ekonomisti iz Srpske i regiona.