latinica  ћирилица
18/06/2021 |  11:26 ⇒ 11:28 | Autor: SRNA

Knežević: Izvinjenje srpskom narodu zbog dešavanja u Parlamentu

Јedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je da osjeća sramotu nakon što je crnogorski parlament izglasao rezoluciju o Srebrenici i smijenio ministra pravde Vladimira Leposavića.
Milan Knežević - Foto: RTRS
Milan KneževićFoto: RTRS

Knežević je rekao da niko od građana koji su glasali 30. avgusta za promjene u Crnoj Gori i protiv /predsjednika Crne Gore/ Mila Đukanović nije mogao da pomisli da će veći dio parlamentarne većine proglasiti Srbiju i srpski narod za genocidan.

- Osjećam izvjesnu dozu sramote iako sam glasao protiv te rezolucije. Želim da se izvinim cijeloj Srbiji i srpskom narodu zbog onoga što se desilo u parlamentu, jer to nije većinska Crna Gora - rekao je Knežević TV "Prva" i dodao da smatra da Zdravko Krivokapić više ne može da bude premijer Crne Gore.

On je naglasio da su Krivokapiću još prije glasanja poručili da, ako Rezolucija o Srebrenici i smjena ministra Leposavića budu izglasani zajedno sa DPS-om, on više neće imati podršku Df-a i da ga više neće ni formalno smatrati za premijera.

Poslanici DF-a su juče napustili parlament, a svojim koalicionim partnerima Aleksi Bečiću i Dritanu Abazoviću, Knežević je poručio da, ako odustanu od pravljenja dogovora sa DPS-om i pokažu spremnost za povratak na izvorne i izborne programske principe, postoji mogućnost za obnavljanje odnosa.

Knežević ističe da bilo kakvo ucjenjivanje i ponižavanje Srbije i srpskog naroda nije opcija, te napominje da su mjesecima unazad trpjeli nacionalna i identitetska i svaka druga poniženja od Krivokapića i njegovih ministara, koji, kako je rekao, povlači pogubne spoljnopolitičke poteze, a jučerašnji događaji su kulminacija svega toga.

Lider DF-a se nada da će imati priliku da razgovara sa liderima parlamentarne većine, prije formalnog zahteva za smjenu Krivokapića, ali da je stav njegove partije da on svakako ne može da ostane na mjestu premijera, pošto je nakon glasanja juče, kako je ocijenio, izgubio svaki legitimitet.

Knežević je dodao i da je legitimitet predsjednika Skupštine Alekse Bečića, takođe, upitan pošto je njegova partija zajedno sa DPS-om glasala za Rezoluciju.

On nije želio da spekuliše o mogućim nasljednicima Krivokapića, ali je rekao da u parlamentarnoj većini postoji veliki broj ljudi koji bi časno i odgovorno obavljali funkciju premijera.

- Ukoliko dogovora ne bude bilo, logičan put su novi izbori koje bi organizovala prelazna vlada, što bi bio posljednji prijedlog DF-a, pošto je to naša obaveza prema građanima koji su nam dali podršku i povjerenje - zaključio je Knežević.

Skupština Crne Gore izglasala je sinoć Rezoluciju o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici. Za njeno usvajanje glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam.