latinica  ћирилица
18/06/2021 |  14:41 | Autor: SRNA

Špirić: Rezolucija nije donesena radi pijeteta žrtvama, nego produbljivanja sukoba

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da parlament Crne Gore rezoluciju o Srebrenici nije donio sa potrebom iskazivanja pijeteta prema žrtvama i porodicama žrtava, te da će ovaj korak produbiti političke sukobe u Crnoj Gori i ubrzo se pokazati kontraproduktivnim.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

Konstatujući da je usvajanje ove rezolucije otvorilo brojne polemike, Špirić je ocijenio da bi bilo dobro kada bi zemlje regiona nastale raspadom bivše Јugoslavije usaglasile zajednički dokument u kojem bi bili osuđeni zločini na svim stranama.

- Po mom mišljenju, za rat u bivšoj Јugoslaviji, pa i BiH, ne postoje apsolutno odgovorni ni apsolutno nevini - rekao je Špirić u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, zajednički dokument o osudi zločina na svim stranama bio bi dokument sa pogledom u budućnost.

- A, svi ovi drugi dokumenti i rezolucije su dokumenti za politička potkusurivanja sa kratkoročnim političkim efektima - zaključio je Špirić.

Skupština Crne Gore izglasala je sinoć rezoluciju o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici. Za njeno usvajanje glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam.