latinica  ћирилица
18/06/2021 |  16:08 ⇒ 16:08 | Autor: Večernje novosti

Rekordno visoke temperature šire se jugozapadom SAD

Talas vrućina i rekordno visokih temperatura koji je zahvatio jugozapadni deo SAD tokom protekla tri dana, a juče se proširio na istok prema Ajovi i Misuriju. Nacionalni meteorološki centar izdao je upozorenje za Arizonu, južnu Nevadu, veliki dio Kaliforije i dijelove Јute. Upozorenje na ekstremno visoke temperature izdato je i za Kanzas, Nebrasku, Ajovu i Misuri.

Temperature se u protekla tri dana kreću oko 38. podioka Celzijusove skale, što je od 10 do 20 stepeni iznad prosjeka za ovo doba godine, ali se u Finiksu predviđa temperatura od 47 stepeni, Kaliforniji 42, dok bi u Las Vegasu živa u termometru trebalo da dostigne cijelih 45 stepeni Celzijusa.

Kako navodi Rojters, u kalifornijskom Nacionalnom parku Dolina smrti, jednoj od najtoplijih tačaka na planeti, u srijedu je zabilježeno rekordnih 54 stepena.

Dok su klima uređaji non stop uključeni u kućama i firmama, vlasti Teksasa i Kalifornije pozvale su potrošače da ove sedmice štede električnu energiju kako bi smanjili pritisak na prenapregnutu mrežu i izbjegli isključenja struje.

Vrućine su donijele i šumske požare u ovom dijelu SAD, ali najveći dio njih ili bar 50 odsto je lokalizovano.