latinica  ћирилица
18/06/2021 |  16:17 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Nova atrakcija na Trebeviću - let balonom (FOTO)

U Sportsko-rekreativnom centru Brus na Trebeviću, održana je prezentacija prvog vezanog leta turističkim balonom u BiH. Ovo je dio zvanične promocije projekta "Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji".
Istočno Sarajevo - turizam - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - turizamFoto: SRNA

Turistička ponuda na Trebeviću će ubuduće biti obogaćena još jednim sadržajem – letom u toplovazdušnom balonu. Projekat, koji se realizuje u okviru projekta "EU4 biznis" usmjeren je na razvoj turizma ove regije kreiranjem novih turističkih proizvoda i njihovu promociju na međunarodnom tržištu.

- Cilj ovih sadržaja je da se dovedu turisti, da se indirektno poveća promet roba i usluga na ostalim stvarima. Ljudi koji dođu ovdje treba da potroše svoje vrijeme kvalitetno, da ponesu dobre utiske - rekao je Igor Tošić direktor Turističke organizacije Јahorina.

Letovi turističkim balonom trebalo bi da za mjesec dana postanu operativni, nakon što posada prođe obuku. Obučavaće ih stručna ekipa iz Srbije.

- Balon radi na principu vazduha kako ide pravac vjetra. Bezbjedan je, pet osoba plus pilot, a leti se ujutru i naveče - naveo je Uroš Miladinović član balonarske posade iz Srbije.

Turisti su spremno dočekali novu atrakciju na Trebeviću. Vezanim letom, mogu vidjeti prelijepe predjele Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

Gradske i opštinske vlasti kontinuirano rade na poboljšanju turističke ponude, istaknuto je na prezentaciji.

- Moraćemo ući u realizaciju da zaštitiimo određena područja, prevashodno će i Trebević biti jedna od tih destinacija - istakao je Branko Koroman predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanin iskoristio je priliku da pozove domaće, i turiste iz regiona i šire da ih posjete.

Sektor turizma u narednom periodu mora imati adekvatnu podršku institucija jer je po obimu pretrpio najveće probleme tokom pandemije virusa korona.

Foto: SRNA

- Prezentacija panoramskog balona potvrđuje da je veoma vazno i značajno da svi nivooi vlasti budu u tom procesu. Danas imamo poruku da u gradu Istočnom Sarajevu turizam zavređuje pažnju i da turistički radnici znaju šta hoće - poručio je Staša Košarac ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Projekat Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji sprovodi se u okviru projekta EU4biznis, koji implementira Turistička organizacija Јahorina, Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo, Privredna komora Republike Srpske i privredni subjekat Stanišić Pale.

EU4biznis je projekat koji se sprovodi radi jačanja ekonomije BiH i njegova ukupna vrijednost je 16, 1 milion evra. Zajednički ga finansiraju EU sa 15 miliona evra i Njemačka sa 1, 1 milion evra.