latinica  ћирилица
18/06/2021 |  17:09 ⇒ 17:10 | Autor: SRNA

Erdogan kritikovao međunarodnu zajednicu zbog upravljanja pandemijom

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da međunarodna zajednica nije uspjela da položi test iz upravljanja pandemijom virusa korona.

On je, tokom obraćanja prvog dana trodnevnog Diplomatskog foruma u Antaliji, podsjetio da je Savjet bezbjednosti UN nakon 100 dana epidemije proglasio situaciju "najvećom zdravstvenom krizom u istoriji".

Pozivajući svjetske lidere da ne dozvole "nacionalizam" kada je riječ o vakcinama protiv kovida 19 i da ne ponavljaju iste greške dok se pandemija nastavlja, Erdogan je naglasio da je širenje zaraze ojačalo nepravdu u svijetu.

Erdogan se tokom govora osvrnuo i na pitanje energetskih resursa u istočnom Sredozemlju, napomenuvši da sve strane treba da obezbijede saradnju umjesto sukoba.

Turska i Grčka su ove godine nastavile razgovore s ciljem pronalaženja rješenja za bilateralne sporove u Egejskom i Sredozemnom moru, podsjeća Anadolija.

Predsjednik Turske naveo je i to da Ankara želi da u narednom periodu ojača saradnju u svim regionima, od Afrike do Latinske Amerike i od Pacifika do Azije.

- Vjerujem da će se Diplomatski forum u Antaliji pretvoriti u polje gdje na vrijeme kuca srce globalne diplomatije - poručio je Erdogan.

U radu Foruma učestvuju i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Šefik DŽaferović i Željko Komšić.

Forum okuplja 10 šefova država i vlada, 42 ministra spoljnih poslova, troje bivših šefova država i vlada i više od 50 predstavnika međunarodnih organizacija i bivših zvaničnika vlada, potvrđeno je Anadoliji u Ministarstvu spoljnih poslova Turske.

Teme foruma su situacija na Balkanu, budućnost Evrope, transatlantski odnosi, pitanje izbjeglica i migranata i prijetnja terorizma.