latinica  ћирилица
18/06/2021 |  18:52 ⇒ 18:53 | Autor: RTRS

Kapetanović: Deklaracija ne govori ni o kakvim NATO aspiracijama

Deklaracija koja je usvojena na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Antaliji ne govori ni o kakvim NATO aspiracijama i njen fokus je jačanje regionalne saradnje na ekonomskom planu i stvaranju boljih uslova za život građana u regionu, rekao je Srni politički direktor Savjeta za regionalnu saradnju Amer Kapetanović.
Amer Kapetanović (Foto: danas.rs) -
Amer Kapetanović (Foto: danas.rs)

- Suština deklaracije nisu NATO aspiracije. Prije svega, ona podvlači prilagođenost evropskim standardima i vrijednostima, te više saradnje u stvaranju perspektivnog regiona iz kojeg mladi neće odlaziti - naglasio je Kapetanović.

On smatra da su članovi Predsjedništva BiH, predvođeni srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, prepoznali značaj te saradnje zbog čega su joj dali punu podršku, zajedno sa 12 zemalja jugoistočne Evrope i EU.

Prema njegovom mišljenju, mudro je i korisno za BiH što podržava ovaj vid regionalne saradnje koja joj je i zacrtana u spoljnopolitičkim ciljevima.

Kapetanović je objasnio da se u ovoj deklaraciji govori i o bezbjednosti, posebno kibernetičkoj, te saradnji na uspostavljanju takozvanih zelenih koridora kojim bi se dopremala roba u vanrednim situacijama, kao što je ova u doba pandemije.

Na Samitu SEECP-a u Antaliji juče je usvojena deklaracija u kojoj je pružena podrška evropskoj perspektivi regiona i potvrđeno opredjeljenje učesnica SEECP-a za saradnju sa NATO.

Pojedini mediji bliski političkom Sarajevu objavili su da je na Samitu usvojena deklaracija koja predviđa, kako su naveli, članstvo u NATO.

Iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Srni je juče rečeno da dezinformacije u vezi sa ovom deklaracijom predstavljaju još jedan u nizu pokušaja sarajevskih medija i političkog Sarajeva da se putem falsifikata istine i istinom falsifikata javnom mnjenju podmetne laž o odnosu Milorada Dodika prema NATO.

- Nikakav potpis na bilo kakav dokument o integraciji BiH u NATO Milorad Dodik nikad nije potpisao, pa ni na današnjem zasjedanju SEECEP-a u Turskoj. Očigledno je da su mediji iz FBiH, koji su objavili ovu notornu laž, po ko zna koji put pokazali da kod njih istina curi kao voda kroz rešeto te da su majstori neistina i pamfleta - naglasili su u Kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.