latinica  ћирилица
18/06/2021 |  19:02 ⇒ 19/06/2021 | 07:51 | Autor: RTRS

Da li je crnogorski Parlament pokleknuo pod pritiscima stranih ambasada? (VIDEO)

Izglasavanje Rezolucije u Skupštini Crne Gore o Srebrenici neprijateljski je čin za srpski narod, poruka je iz Republike Srpske.
Skupština Crne Gore - Foto: Screenshot
Skupština Crne GoreFoto: Screenshot

Bez dileme - usvojeni dokument negativno će se odraziti na odnose sa Srpskom i Srbijom. Prema ocjeni srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika, to je miješanje u unutrašnja pitanja BiH.

Predstavnici partija, koje su do sada podržavale Vladu Zdravka Krivokapića, traže novi dogovor. Odgovorio je Krivokapić. Rezolucija, koja nije usvojena ni u BiH, Crnoj Gori je nepotrebna.

Nakon smjene ministra pravde Vladimira Leposavića, koji je odbio zločin u Srebrenici nazvati genocidom, pred poslanicima u Parlamentu Crne Gore našla se i Rezolucija sa istom formulacijom. Za usvajanje glasalo je 55 poslanika. Među njima i poslanici aktuelne vladajuće većine. U dokumentu se navodi da je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje se javno negiranje, a 11. jul proglašava se Danom sjećanja na žrtve Srebrenice. Događaji u Skupštini Crne Gore, izvjesno je, da će zahladiti odnose sa Republikom Srpskom.

- Većina ništa nije dokazala oko Srebrenice, ali je dokazala da je u kontinitetu protiv Srba i antisrpska. Doživljavam to apsolutno kao neprijateljski čin i ja ću znati da se odnosim prema njima i prema njihovom stavu o tome, kao i prema toj Crnoj Gori koju ta većina čini - rekao je Milorad Dodik srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 Zbog neslaganja sa terminologijom korišćenom u Rezoluciji, predstavnici DF-a napustili su skupštinsku salu. Јedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić ističe da aktuelna skupštinska većina u Crnoj Gori više ne postoji.

- Poslanici Demokratskog fronta su napustili parlament i sada pored krize Vlade imamo i krizu Parlamenta. Pozvali smo koalicione partnere da resetujemo odnose, da napravimo nove dogovore, formiramo novu vladu, ali ako ne budemo to mogli da učinimo, onda ćemo uz pomoć prelazne vlade organizovati nove izbore - naveo je Mandić.

Andriji Mandiću odgovorio je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić. Optužio je Demokratski front da zajedno sa DPS-om i njenim bivšim koalicionim partnerima najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore sa, kako je naveo, ciljem raspisivanja novih parlamentarnih izbora.

Krivokapić se na Tviteru obratio i građanima Crne Gore, o svemu što se dešavalo iza kulisa napada Demokratskog fronta, ali i u Skupštini, gdje je usvojena Rezolucija.

Usvojenu rezoluciju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vidi kao čin ucjene i servilnosti međunarodnim faktorima. Sličnih rezolucija iz kuhinje međunarodne zajednice bilo je i biće, upozorava Aleksandar Vučić, Kaže da će na sve Srbija imati adekvatan odgovor.

- Građani Srbije, narode, glavu gore. Imaćemo još rezolucija i deklaracija po regionu. Sve će biti prepisane britanske rezolucije iz Saveta bezbednosti i neke druge rezolucije i svi će da govore kako to nije upereno protiv srpskog naroda, a svima vam je jasno zašto i zbog čega su donete. Ali, mi ćemo da nastavimo da razgovaramo sa svima, da pokazujemo da želimo najbližu saradnju - poručio je Krivokapić.

Da genocida nije bilo u Srebrenici utvrdila je i Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji. Pobila je i podatak o broju žrtava. Prema njihovom izvještaju, stradalo je oko 3 i po hiljade Bošnjaka.

- Navedeni događaji nisu genocid, ni na koji način. I mi smo to dokazali, to nije naše mišljenje, mi smo to dokazali, nije se radilo o genocidu, to se ne može nazvati genocid, ako neko koristi taj termin treba ga izbrisati iz istorije - poručio je Gideon Grajf predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995.

Posebna težina je što crnogorska Rezolucija predstavlja udar na slobodu mišljenja i javnog govora poručuju iz SNSD-a. Rezulocijiom se, kako navode, kažnjavaju svi oni koji bi govorili suprotno od nametnutih stereotipa o ovom zločinu.
IZ SNSD-a ističu da je ovom trenutku važno da se svi relevantni politički i društveni faktori iz Republike Srpske okupe oko osude ovakvog čina.

- Žao mi je što ponovo svjedočimo ćutanju opozicije iz Republike Srpske koja ni sada ne reaguje. Ipak, smatram to i očekivanim, imajući u vidu uspješnu saradnju sa strankom Demokratska Crna Gora, koju njeguje i kojom se hvali PDP. Јavno pitam predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, koji redovno objavljuje fotografije i hvali se prijateljstvom sa Aleksom Bečićem, čija je stranka insistirala i podržala ovu rezoluciju, da li je bio upoznat o činjenici da će njihovi prijatelji usvajanjem ove rezolucije uskratiti pravo našem narodu da govori istinu i da se trudi da cijelom svijetu pokaže da Srbi nisu 'genocidaši' kako nas sve češće nazivaju - smatra Radovan Kovačević portparol SNSD-a.

Rezolucija o Srebrenici usvojena je u trenutku kada su se pojavili novi dokazi o manipulaciji žrtvama. Utvrđeno je da su u Memorijalnom centru uklesana i imena živih osoba, a sahranjeni su i Bošnjaci koji su stradali u ratnim sukobima i to prije dešavanja iz jula 95. godine. Među sahranjenim u Potočarima je i otac direktora pomenutog centra Emira Suljagića. Navedenim činjenicama ruši se mit o događajima iz prošlog rata i namjerama pojedinaca da zbog ličnih interesa zloupotrijebe i stradanje sopstvenog naroda.