latinica  ћирилица
18/06/2021 |  19:07 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Beč: Približeni stavovi, ali, zbog tzv. Kosova, bez zajedničke deklaracije (VIDEO)

Suzbijanje pandemije, evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana i problem ilegalnih migracija. Prema ocjeni predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, približeni su stavovi o ključnim pitanjima, ali da zbog čudnog stava delegacije samoproglašenog Kosova ipak nije usvojena deklaracija.
U Beču konferencija o zapadnom Balkanu - Foto: RTRS
U Beču konferencija o zapadnom BalkanuFoto: RTRS

Tegeltija je u svom obraćanju ukazao na činjenicu da bez solidarnosti i koordinisanog djelovanja nije moguće ostvariti dugoročni održivi oporavak, te da je uspješno provođenje masovne vakcinacije protiv virusa korona osnovni preduslov za oživljavanje privrede i socio-ekonomski oporavak.

A na tom putu bi mogla pomoći Austrija. Njihov kancelar Sebastijan Kurc rekao je da će zapadni Balkan biti u fokusu politike zvaničnog Beča. Zemlje zapadnog Balkana će od Austrije dobiti milion doza vakcina protiv virusa korona. Isporuka bi trebala da počne u avgustu.

Kancelar Kurc imao je nakon konferencije nekoliko bilateralnih sastanaka sa predstavnicima zemalja zapadnog Balkana, čime je još jednom poslao jasnu poruku da Beč ne odustaje od evropskog puta zemalja zapadnog Balkana.

Zapadni Balkan kao tema ne smije da nestane sa stola Evropske unije, poruka je austrijskog kancelara. Austrija želi da pomogne zemljama zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu, a osim toga, pomoć stiže i u jačanju granica od nelegalnih migracija, kao i u borbi protiv virusa korona. Iz Austrije je do sada za zemlje zapadnog Balkana stiglo oko 600 hiljada vakcina. Nove količine stižu u avgustu.

- Pandemija nije imala samo uticaja na Evropsku uniju, već i na zapadni Balkan, pa ovo važno područje nažalost nije bilo u fokusu naših priča. Važno je da se opet pozabavimo temom zapadnog Balkana. Austrija je izdvojila milion doza vakcina, one od avgusta idu ka zapadnom Balkanu - rekao je kancelar Kurc.

On se osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine. Zamjera što su se neke svjetske sile, van evropskog prostora, uključile u rješavanje problema. Smatra da to treba prepustiti Evropskoj uniji. S ovim je saglasan i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

- Stvari ne idu dobro, normalizacija odnosa Beograda i Prištine je prioritet za Evropsku uniju. Biće još dosta konferencija jer je to u našem interesu. Nemamo alternativu dijalogu i normalizaciji odnosa - smatra Lajčak.

Međutim, i danas se vidjelo da će teško doći do normalizacije odnosa. Zbog stava delegacije samoproglašenog Kosova nije postignut konsenzus o usvajanju zajedničke deklaracije učesnica konferencije u Beču. Ocjenjujući da je sastanak sa Sebastijanom Kurcom i Miroslavom Lajčakom bio odličan, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je naveo da je trebalo zajednički da se usvoji deklaracija i da se proslijedi Savjetu Evrope kao zajednički stav svih zemalja.

- Razgovarali smo o nekoliko ključnih pitanja, a to su pandemija sa kojom se borimo više od 15 mjeseci, ekonomija nakon završetka borbe protiv kovida, ekonomska saradnja, te pitanje migracija i procesa proširenja sa EU. Ono što je ohrabrujuće jeste to da je Kurc obećao da će od avgusta Austrija obezbijediti dodatni milion doza vakcina za sve zemlje zapadnog Balkana - istakao je Tegeltija.

Nakon konferencije, austrijski kancelar je održao i bilateralne sastanke sa predstavnicima zemalja zapadnog Balkana. U kasnim popodnevnim časovima razgovaro je i sa predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom. 

Konstatovano je da BiH i Austrija imaju dobru saradnju, bez otvorenih pitanja, što pokazuje i suficit robne razmjene. Pitanje proširenja, ipak, bila je glavna tema bilateralnog sastanka.

Koliko je za Evropsku uniju važan zapadni Balkan govori i podatak da 60 odsto investicija u zemlje Balkana dolazi iz EU, a da se 70 odsto trgovine ostvaruje se Unijom. Zaključeak je da su pred regionom brojne reforme, kao uslov ubrzanog evropskog puta.