latinica  ћирилица
18/06/2021 |  19:10 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Čavara: Hrvati u FBiH za razgovor o budućnosti BiH (VIDEO)

Poziv Republike Srpske Federaciji na razgovor o budućnosti BiH prihvatio je predsjednik Federacije Marinko Čavara.
Marinko Čavara - Foto: RTRS
Marinko ČavaraFoto: RTRS

Za našu televiziju kaže da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor. Za sada, Bošnjaci odbijaju i svaki pokušaj sa njima osuđen je na neuspjeh.

Za Hrvate, ključna tema je - kako ispraviti devijaciju u izbornom zakonodavstvu, koja omogućava da hrvatske i srpske predstavnike u Federaciji biraju predstavnici trećeg, bošnjačkog naroda.

Podsjećamo, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla da će se uskoro vidjeti da li Srpska ima partnera za dijalog o budućnosti BiH.

Federacija je ipak spremna za dijalog o budućnosti BiH, iako se tome snažno protivi SDA, koja sa HDZ-om drži vlast.

Predsjednik tog entiteta Marinko Čavara za našu TV kaže da ga stav SDA ne obavezuje, dok razgovor o budućnosti BiH vidi kao dobru namjeru iz Republike Srpske i nasušnu potrebu Hrvata, koje Bošnjaci sve više majorizuju.

- Mislim da je jasno da je razgovor, u ovom formatu, naroda i entiteta neophodan bez obzira što neki osuđuju taj postupak, ja ga smatram dobronamjernim - rekao je Čavara.

Objašnjava da je o međuentitetskom i dijalogu tri konstitutivna naroda već razgovarao sa predsjednicom Republike Srpske koja je najavila da će predstavnicima vlasti u Federaciji dostaviti zvaničanu verziju dokumenta kao osnovu za dijalog.

- Mi govorimo o budućnosti. Zašto? O budućnosti, dakle o onome o čemu treba da pričaju dva entiteta i tri konstitutivna naroda, prosto zato što mi u BiH funkcionišemo na osnovu te matrice - istakla je Cvijanović.

Sve izvjesniji dijalog predstavnika Srpske i Federacije, za SDA previše "miriše" na mirni razlaz, zato je ta stranka ponudu o razgovorima o budućnosti BiH u startu odbacila.

- Ono što mi se učinilo prilično neprimjerenim a imala sam priliku da kroz razgovore sa pojedinim ambasadorima i zvaničnicima u Sarajevu da čujem. Vi pravite Tim za pregovore o kako su rekli mirnom razlazu, nigdje se ne spominje jedna takva konstrukcija - dodala je predsjednica Srpske.

Čavara navodi da se mogućnost mirnog razlaza nepovratno izgubila prije početka sukoba.

- Kada smo imali i od Evrope različitih rješenja i uređenja BiH i mislim da je bošnjačka strana prvenstveno odbila takav prijedlog. Prema tome prijedlog za razgovor o budućnosti svih nas u BiH nema alternative. Hajdemo na nivou konstitutivnih naroda da razgovaramo kako ćemo urediti ovu BiH u kojoj živimo da je doživimo kao svoju - rekao je Čavara.

Saznajemo da je shodno zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske izabran Pregovarački tim za dijalog sa predstavnicima Federacije, ali imena još nisu javno objelodanjena.

U Federaciji čekaju zvaničan poziv, nakon čega će se znati format i teme dijaloga koji bi prema prvim reagovanjima mogao da bude srpsko-hrvatski razgovor, jer Bošnjaci u tome ne žele da učestvuju, bar je takav stav SDA.