latinica  ћирилица
19/06/2021 |  07:59 ⇒ 14:32 | Autor: RTRS

Dan sjećanja na Јadovno

U Hrvatskoj će danas biti obilježen Dan sjećanja na Јadovno 1941, odnosno 80 godina od stradanja 38.000 pravoslavnih Srba u kompleksu logora smrti NDH Gospić-Јadovno-Pag.
Јadovno (Foto:jadovno.com) -
Јadovno (Foto:jadovno.com)

Obilježavanje organizuje Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava logora smrti Nezavisne Države Hrvatske, Gospić-Јadovno-Pag 1941. godine, uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

U skladu sa protivepidemijskim mjerama u Hrvatskoj sabranju će, između ostalog, prisustvovati i u njemu učestvovati manji broj potomaka i poštovalaca žrtava sa područja Srpske, Srbije i iz regiona.

U Crkvi Svetog Petra i Pavla u krugu Memorijalnog centra "Nikola Tesla" biće služen parastos Svetim Novomučenicima jadovničkim.

Uz tu crkvu se nalazi masovna grobnica sa ostacima više od 550 Srba iz Smiljana i okoline pobijenih tokom Drugog svjetskog rata, a uz koju je 2018. godine podignut Časni krst.

Biće služen pomen i u memorijalu kod Šaranove jame na Velebitu.

Nedaleko od sela Stupačinovo uz jamu Badanj planirano je postavljanje i osveštanje Časnog krsta, a u manastiru u selu Medak, posvećenom Usjekovanju glave Svetog Јovana Krstitelja, biće priređeno posluženje.

Skup i molitveno okupljanje na Velebitu obezbjeđivaće pripadnici Policijske stanice Gospić, objavljeno je na sajtu Udruženja Јadovno.

Za samo 132 dana postojanja u prvom likvidacionom centru NDH Gospić-Јadovno-Pag stradalo je najmanje 38.000 pravoslavnih Srba.

Kompleks koncentracionih logora Gospić-Јadovno-Pag, poznat i pod imenom Gospićka grupa logora, bio je prvi organizovani likvidacioni kompleks ustaških loroga namijenjenih uništenju Srba i Јevreja u tadašnjoj NDH.