latinica  ћирилица
19/06/2021 |  12:29 ⇒ 12:51 | Autor: Agencije

Garfild slavi 43. rođendan

Narandžasti mačak. Debeo. Lijen i sebičan. Dosađuje se, jede ili spava. Mrzi ponedjeljak. Živi s vlasnikom Džonom i psom Odijem.
Garfild  (Foto:amazon.com) -
Garfild (Foto:amazon.com)

Milioni ljudi koji su zavoljeli njegov lik i djelo znaju da je riječ o ikoni pop kulture, strip-junaku Garfildu - simpatični mačak slavi 43. rođendan, ali i danas je jednako zabavan kao i 19. juna 1978. godine kada se "rodio" u kuhinji italijanskog restorana, u kojoj je pojeo sve lazanje i makarone.

Nastao iz pera američkog autora Džima Dejvisa, ovaj neobični mačak oduševljava ponajviše sarkastičnim opaskama i dosljednošću u pokušaju da u potpunosti uživa u mačjem životu. A čovjek koji je Garfildu udahnuo život ne trudi se da ga mijenja. Iz svake dlake njegovog krzna izbijaju ironija i sarkazam, te je to i osnova na kojoj Dejvis gradi humor stripa.

Džim Dejvis rođen je 28. jula 1945. godine u Marionu u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao dječak bio je astmatičar te je zbog toga često morao odmarati. Vrijeme je provodio u krevetu crtajući, te se tako javio njegov interes za strip. Ova ljubav, jednom probuđena, Džima nije napustila ni do danas. Nakon završenog koledža u Indijani radio je ponajprije u lokalnoj agenciji za advertising, a zatim kao pomoćnik crtača Toma Rajana. Takođe, pokušavao je da stvori svog junaka. Bilo ih je nekoliko koji bi se mogli nazvati najviše pokušajima, a prvi zapaženiji bila je stjenica po imenu Gnorm Gnat. Međutim, s njim se Džimu nije posrećilo, a strip je uspio objaviti u samo jednim lokalnim novinama. Mnogi su ga izdavači odbili jer "iako je sve to zabavno, ko još želi čitati strip o stjenici?!". Tada se posvetio proučavanju aktuelnog stripa i zapazio da postoji mnoštvo pasa junaka, a da mačaka gotovo nema. Novi pokušaj je bio evociran i uspomenama iz djetinjstva jer na farmi na kojoj je odrastao njegova porodica je imala mnogo mačaka. Strip je stvoren u kuhinji "Mama Leone's" italijanskog restorana.

"Uzeo sam iz sjećanja sve osobine mačaka, a moja porodica ih je na farmi imala desetine i te karakterne crte pomiješao sam sa crtama mog djeda Džejma Garfilda Dejvisa".

Strip je premijeru doživio u dnevnom novinskom izdanju 19. juna 1978. godine.

Garfild mrzi dijetu i vagu koja mu se često ruga, a posjeduje veliku brzinu i energiju kada se radi o hrani. Posebno mu je zadovoljstvo pojesti ručak vlasnika Džona i psa Odija.

Garfild je mačka koja bi trebalo da lovi miševe, ali je prelijena za njih, te ih ne ometa u uništavanju kuće i odnošenju hrane. Posebno su zanimljive epizode stripa u kojima Džon pokušava natjerati Garfilda da istrijebi miševe iz kuće, koje lijeni mačak rješava na komičan način. Poznati su i Garfildovi nastupi na kućnoj ogradi koji završavaju neslavno, ali on se ne predaje i stalno pokušava ponovo nastupiti. Narandžasti junak takođe ima svoju veliku ljubav - macu Arlen kojoj se neprestano udvara, ali bezuspješno. Ona se prvi put u stripu pojavila 17. decembra 1980. godine i od tada je neizostavni dio Garfildovog života. Ali, nažalost, Arlen nikad nije zavoljela mačka jer on previše voli sebe.

Takođe treba spomenuti i Garfildovog najboljeg prijatelja Pukija - njegovog plišanog medvjedića koji nikada ne govori, ali koji "dobro sluša".

Garfild je još jedan strip-junak čiji su uspjeh i slavu slijedile brojne ekranizacije u crtanim filmovima. Godine 1988. pokrenut je i serijal crtanih filmova "Garfield and Friends", koji je doživio veliki uspjeh, a lijeni mačak je junak i brojnih kompjuterskih igara.

U Garfildu se sažimaju brojne ljudske slabosti, a šale na njihov račun imponuju milionima ljubitelja ovog strip-junaka i pokazale su se kao sjajan recept za držanje pažnje publike.