latinica  ћирилица
19/06/2021 |  15:25 ⇒ 15:31 | Autor: SRNA

Obilježeno 29 godina od ubistva srpskih zarobljenika u Derventi

U Derventi je danas obilježeno 29 godina od pogibije osam srpskih zarobljenika iz ovog mjesta koji su izgubili život dok su kopali rovove za potrebe hrvatskih snaga.
Derventa-parastos - Foto: SRNA
Derventa-parastosFoto: SRNA

Na kopanju rovova poginuli su Nenad Panzalović, Željko i Rade Bokur, Vujadin Ljubojević, Savo Pavlović, Dragan Grbić, Miro Јovičić i Milorad Gunjević.

Parastos je služen i vijenci položeni ispred spomenika na raskrsnici puteva Gornja Lupljanica - Velika Sočanica - Dažnica /Tomasovo brdo/.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika opštine Derventa Drago Knežević ukazao je na činjenicu da do danas nisu podignute optužnice protiv onih koji su krivi za smrt zarobljenika.

- Unazad dva-tri mjeseca imao sam sastanak sa zamjenikom glavnog tužioca BiH koji mi je prenio radosnu vijest da Tužilaštvo počinje da radi na slučaju "Tomasovo brdo", gdje su poginuli zarobljeni i to po komandnoj odgovornosti. Da se utvrdi ko je naredio da se zarobljenici izvedu između dvije vatre, odnosno na borbenu liniju da kopaju rovove - rekao je Knežević.

On je dodao da je od zamjenika glavnog tužioca BiH dobio informaciju da će biti podignute i optužnice za silovanje žena na Čardaku.

- Nemam informaciju i nisam mogao saznati o kojem se broju žena radi, jer to ne ide u javnost. Raduje nas da je konačno počela pravda da se traži. Što se tiče nas preživjelih zarobljenika bićemo spremni da svjedočimo i borićemo se da dokažemo pravu istinu, da se iza rešetaka nađu oni koji su to zaslužili - rekao je Knežević.

On je podsjetio da je 15 logoraša na današnji dan odvedeno da kopaju rovove na Tomasovom brdu, gdje je osam poginulo, a sedam teško ranjeno.

- Oni su dovedeni na prvu borbenu liniju da kopaju rovove iz logora koji su bili ranije formirani na području derventske opštine, gdje su stravično mučeni i nad njima su se iživljavali na razne načine - rekao je Knežević.

Parastos je služen i za dvojicu zarobljenika ubijenih u bivšem Domu ЈNA u Derventi Blagoja Đuraša i Čedu Ćudića, te položeni vijenci i prislužene svijeće kod spomen-ploče koja se nalazi na sadašnjem Centru za kulturu.

Vijenac ispred spomen-ploče na Centru za kulturu položili su šef Odsjeka boračko- invalidske zaštite grada Derventa Staniša Mikerević, predsjednik Skupštine grada Derventa Mirko Zemunović, delegacije Udruženja ratnih zarobljenika i Gradske boračke organizacije, te predstavnici političkih partija.

Organizator obilježavanja je bilo Udruženje ratnih zarobljenika opštine Derventa.