latinica  ћирилица
19/06/2021 |  18:25 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Maline iz Srpske prepoznatljive na evropskim trpezama (VIDEO)

Širom Srpske počela je berba maline, a proizvođači su zadovoljni, jer nema problema s plasmanom i otkupnom cijenom.
Maline - Foto: RTRS
MalineFoto: RTRS

Bojan Bundalo iz Banjaluke, na tri hektara, već 16 godina proizvodi maline. Ovogodišnji prvi urod je ubrao i već sada sa sigurnošću kaže da je kvalitet ploda vrhunski. Zbog lošijih vremenskih prilika očekuje manji prinos ali to što ubere, neće imatu problem da proda.

Prethodnih godina brojni problemi pratili su malinarstvo - od niske otkupne cijena, bolesti zasada, pa do lošeg roda. Mnogi su i odustali od proizvodnje malina. Međutim, prilike su se poboljšale, tako da oni koji su ostali u ovom uzgoju mogu profitirati. Među njima je i Bojan.

Bojan Bundalo kaže da je ranije otkupna cijena bila oko 1,5 KM, a beraču se po kilogramu plaćalo 80 feninga, što je odvraćalo malinare od proizvodnje. Istakao je i da je bila prisutna masovna pojava deklasiranog sadnog materijala.

Dok je uzgoj malina u banjalučkoj regiji u povoju, u Semberiji je ova kultura slabo zastupljena, iako postoje dobri preduslovi za njenu proizvodnju. Tek je desetak proizvođača ozbiljnije krenulo u ovu proizvodnju. Јedan od njih je i Slavica Ljubinković iz Dragaljevca.

Ona je istakla da je ovogodišnji rod prvoklasan i da je malina zdrava. Očekuje da će prispjeti za branje za tri-četiri dana ako se zadrži toplo vrijeme sa visokom temperaturom. Slavica se nada da će imati prinose od tonu na svojoj parceli, s obzirom da je plod nešto sitniji i ističe da je zadovoljna otkupnom cijenom.

Naglasila je i da joj je veoma važno što se blizini nalazi hladnjača koja će otkupiti sav ovogodišnji rod. Prije pet godina Miodrag Cvjetinović izgradio je hladnjaču u koju je uloženo milion i po maraka, kapaciteta 700 tona zamrznute robe. Sve proizvode plasira na tržište Njemačke i Francuske.

Cvjetinović očekuje da će rod biti 1,5 tona po dunumu. Za sada daju akontaciju od 3 KM i smatraju da će cijena do kraja berbe biti od 4 do 4,20 KM.

Malina predstavlja perspektivnu kulturu u Republici Srpskoj. Kako bi pružili pomoć i podršku uzgajivačima malina, iz resornog ministarstva formirali su premije prema očekivanoj cijeni malina na tržištu. Svi proizvođači koji se nalaze u sistemu premija dobili su istu cijenu podsticaja, a koja je ove godine 10 feninga, zbog cijene malina na tržištu od oko 4 KM po kilogramu.

- Premija ne može biti različita kada je u pitanju bilo koja vrsta za bilo koje područije, možda u nekim opštinama imaju interes pa dodjeljuju podršku ili neke novčane iznose za neke svoje strateške proizvode. Ali, ono što se mora naglasiti, po Ministarstvu premija je jedinstvena i ona je takva za svakog proizvođača - rekao je Saša Lalić, Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede .

Malina proizvedena u Republici Srpskoj, skoro je u potpunosti izvozno orijentisana. Na tržištu je Evropske unije, kao i Srbije, koja takođe plasira naše voće u druge zemlje. Cvjetinović ističe, da ako posjedujete sve potrebne sertifikate i kvalitet robe - nije problem naći se na tržištu Evropske unije.